Дани Каназирева предлага без такса смет за училищата

Мисия Пловдив

03-12-2012, 11:15

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съветничката ще внесе искане такса смет за гражданите да се запази в сегашния размер - 1,2 промила, а за бизнеса да се свали на 4 промила

Държавните и общинските учебни заведения на територията на община Пловдив да бъдат освободени от такса битови отпадъци през 2013 г., предлага общинската съветничка Дани Каназирева. Ако тази финансова тежест отпадне, училищата ще имат повече средства за образованието, тъй като бюджетите им са ограничени и не стигат, мотивира се тя. Директорите отдавна апелират към местната власт за облекчения, защото такса смет "изяжда" сериозна част от парите на заведенията.

Предложението на Дани Каназирева е внесено в постоянните комисии на Общинския съвет по повод на предстоящото разглеждане на изменението на Наредбата за определянето и администрирането на местни данъци и такси и цени на услуги в Пловдив. През 2011 и 2012 г. много от общинските учебни заведения имаха големи затруднения при заплащането на такса битови отпадъци, напомня Каназирева. В план-сметката за 2013 г., подготвена от администрацията и публикувана в сайта на общината, такса смет за училищата се запазва, като размерът й се определя на брой ученици. Това отново ще доведе до голяма задлъжнялост на заведенията, а не до подобряване на финансовото им състояние, аргументира се съветничката. Тя е убедена, че  отмяната на таксата ще облекчи бюджетите на училищата в дългосрочен план.

Няма никакви правни пречки за освобождаването на учебните заведения от ТБО. От 2004 г. облекченията при плащането на местни данъци и такси  се уреждат с общинските наредби. В компетентността на Общинския съвет е да освободи определени лица изцяло или частично от заплащането на определени услуги, като това става по реда и начина, посочени в наредбата. Освобождаването от такса смет на учебните заведения няма да бъде прецедент. Преди време с решение на Общинския съвет  такса битови отпадъци беше отменена за читалищата, молитвените домове, музеите, галериите, библиотеките, коментира Дани Каназирева.

Съветничката ще предложи на сесията такса смет за гражданите да се запази в сегашния размер - 1,2 промила, а за бизнеса да се свали на 4 промила вместо  5,5 в момента. И припомни, че когато ГЕРБ не бяха в управлението, са настоявали такса смет за гражданите да бъде 1,0 промила. Такса битови отпадъци е непосилна тежест за бизнеса и намалението с 0,2 промила, планирано от администрацията, няма да стимулира инвестициите, счита общинската съветничка. Каназирева е категорично против увеличението на данък сгради и данък МПС, което администрацията се готви да въведе за 2013 г. Общината не бива да запълва дупки в бюджета за сметка на фирмите и обеднелите граждани, редно е да се търсят други начини за набавяне на приходи, счита Дани Каназирева.

Каназирева очаква да получи отговор от кмета на питането си за разходите, свързани с почистването на града. На последната сесия тя поиска подробна писмена информация как се харчат парите на данъкоплатците за сметопочистването и сметоизвозването, колко съдове за смет има в Пловдив и колко често те се чистят, по кои маршрути и по колко километра изминават на месец сметовозите, колко средства общината плаща за транспортирането на боклука до депото в Цалапица и  до завода в Шишманци, колко пъти се метат и мият улиците.