Взрив във вярата! Поп Атанас стана Абдуллах

Животът

03-12-2012, 12:25

Снимка:

Главно мюфтийство

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Главно мюфтийство твърди, че християните са заблудени

Нов скандал е на път да се разгори и да всее смут сред редиците на православните християни и мюсюлманската общност у нас.

Става въпрос за публикувано на интернет страницата на Главното мюфтийство съобщение, в което е описана историята на православен свещеник приел исляма.

В него е разказана цялата история на Атанас, от дни - Абдуллах.

"Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия "Св. Климент Охридски" (днешният Богословски факултет към Софийския университет "Климент Охридски"), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София.

Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. Впоследствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на Пловдив Дядо Николай.

Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември, след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия "Баня Башъ" г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах).

Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма.

Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!", завършва съобщението.

По този скандален повод, Видинската митрополия излезе с декларация че се оттегля от празника за деня "Ашуре".

В нея пише, че "тенденциозно е публикувано на официалния сайт на Главно мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма, както и оскърбителните думи, насочени срещу християнската вяра, че е в "заблуда".

Според Видинската митрополия от изречението: "Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!", се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда за вярата и почитането на Бога, което е абсурдно.

По този повод от Видинска света митрополия призовават православните християни да не участват в предстоящия празник, като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.