"Зелена" филмова седмица в София

Афиш

03-12-2012, 12:55

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ленти на екологична тематика в столицата

И тази година фондация Европейски екологичен фестивал организира поредното издание на Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София, съобщиха организаторите.

По време на превърналата се в традиция инициатива ще бъдат показани наградените филми на 7-мия Международен фестивал "Зелена вълна – 21 век", който се проведе от 27 до 29 септември, 2012 г. в Кърджали.

Отличените продукции търсят и дават решения за преодоляването на екологичните заплахи в света, показват ни решителните действия на екологичните и правозащитни организации и още веднъж ни напомнят, че са необходими решителни съвместни действия на всички правителства и активна гражданска позиция на всеки един от нас.

Впечатляващо е въздействието върху широката публика и младите хора на тези шедьоври на зеленото кино за борбата с климатичните промени, качеството на въздуха и водите, управлението на отпадъците, рисковете от индустриалното замърсяване, влиянието на човека върху екологичните процеси, постиженията на най-новите еко технологии, защитата и опазването на природата и културното наследство.

Социалната значимост на екологичните проблеми откриваме и в смелите журналистически разследвания на нашите автори, които защитават екологичните права на човека и търсят пътища за преодоляване на съществуващите кризи.

Седмица на екологичните филми в София се организира поради големия интерес на столичната общественост и най-вече на младите хора към съвременни екологични филми от цял свят, които всяка година участват в Международния екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век".

Еко събитията в Чешкия център ще започнат с откриването на Изложба еко плакати, чиито автори са студенти от програма "Графичен дизайн", Департамент "Кино, реклама и шоубизнес" към Нов български университет.

Зеленото кино ще започне с откриването на конкурентната Изложба еко плакати на студенти от специалност "Плакат и визуална комуникация" на Национална художествена академия, както и уникалната изложба Trash Made на чешки дизайнери и художници. Двете изложби студентски еко плакати имат конкурсен характер. Всеки посетител ще има възможност да пусне своя глас за най-оригинален еко плакат. Победителят ще бъде обявен на страницата на Чешкия център и във Фейсбук.