Училище в Руен плаща сметки за вода и ток на наематели

Животът

03-12-2012, 12:43

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Парите от ползване на общежитие все още висят в бюджета на школото

Некоретни наематели на общежитие в руенско оставят сметките си за ток и вода върху бюджета на основно училище, към което са прикрепени.

За това алармира общински съветник от ГЕРБ в Руен. Според Таня Петрова парите трябва да бъдат възстановени на школото от общинската администрация. Тя е отправила официално питане към кмета Исмаил Осман, свързано с неизплатените дългове от частни наематели на общежитието в село Ръжица. Въпросният обект е отдаден под наем от община Руен на семейство, натрупало дългове за консумирана електроенергия и вода.

"Общежитието към училището е отдадено под наем от община Руен  като негов собственик на семейство частни наематели, съгласно договор за наем от 2010 г. Те вече са освободили помещенията, но все още не са изплатили натрупаните дългове за режийни разходи към училището. Те са в размер на 2043,44 лв. за електроенергия и 456,22 лв. за консумирана вода. Сумите са заплатени от бюджета на ОУ "Иван Вазов" в с ело Ръжица, в посочените от дружествата срокове, но към този момент все още не са възстановени от община Руен като наемодател”, се казва в официалното писмо до кмета на община Руен.

Учебното заведение не е собственик на общежитието, не сключва договори с лицата, настанявани в него, и не получава наем. Партидите за консумирана електроенергия и вода на общежитието обаче се водят на името на ОУ "Иван Вазов", и фактурите за дължими сметки се получават на името на училището. По този въпрос директорът на ОУ "Иван Вазов” Стоян Палашев е входирал докладни записки  за съдействие от страна на община Руен, като собственик на общежитието, задълженията да бъдат изискани по служебен път от наемателите и възстановени в бюджета на ОУ "Иван Вазов”.