Босия съди шефа на Първо РПУ-София

Мисия София

03-12-2012, 13:25

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Отказали му медицински преглед, не му дали да се чуе и с адвокат

Ще заведа дело срещу началника на Първо районно управление. Той е пряко отговорен за това, което стана с мен.

Това каза поетът - дисидент Николай Колев - Босия, който бе задържан на 20 ноември пред парламента, след като хвърли развален домат по сградата.

След като бе задържан, Босия бе откаран именно в Първо районно.

Делото, което ще бъде е за "морални, материални щети, за физически тормоз, за неизпълнение на закона".

"Не ми направиха медицински преглед, въпреки че аз имам хронични болести. Все пак съм човек на възраст. Имам високо кръвно, имам диабет, имам един инфаркт прекаран. Отказаха ми медицински преглед. И когато аз настоявах на четвъртия час някъде дойде една лекарка, премери ми кръвното и се оказа, че е 190 на 110.

При това положение, аз изобщо не трябваше да влизам в килия или ако бяха го измерили – нямаше да ме вкарат в килия. Въпреки това те ми нарушиха правото", разказа Босия пред БГНЕС.

Той заяви, че му е бил отказан и достъп до телефон, за да се обади на близките си и да ги предупреди, отказано му е и обаждане на адвокат.

"Има достатъчно неща, които те са нарушили и ще си носят съответните отговорности. Да не говоря, че при арестуването ми, нито един от тях не се представи, макар че по устав и по закон, той е длъжен. Първото нещо, което той трябва да направи, е да дойде и да се представи", разказа още Николай Колев.

Той заяви, че е бил арестуван от 10-15 полицаи, но на място е имало общо над 40.

"Аз искам да видя и тази заповед за изпращането им там – на какво се основава. След като аз съм им пратил една седмица преди това моя протест и какво ще правя, те имаха достатъчно време да потърсят контакт с мен и от институциите, и от МВР, и от прокуратурата, тъй като аз написах, че ще отида сам да протестирам. Ще питам тези пари, които са дадени там, откъде са ги взели и кой сега ще ги поеме тези финанси", посочи той.

Дисидентът посочи, че останал в ареста 9-10 часа, защото "имаше много силни протести – телефонни и те се уплашиха и ме изгониха".

"Между другото аз отказах да напусна, казах, че задържането ми е за 24 часа, аз не съм превъзпитан и като изляза ще направя същата грешка, но те въпреки това, ме изгониха", разказа Николай Колев.

Той каза, че е бил привлечен като обвиняем за противообществени прояви, а наказанието, което предвижда законът за това било пробация и до две години затвор, което е прекратено. Наложена му е обаче глоба по Указа за дребното хулиганство, разказа Босия.

"След като са прекратили с постановление, заведеното срещу мен дело, те са го върнали в МВР и са ме глобили с 200 лв. Същите тези, които ми нарушиха правата, искат да им дам и 200 лв.", каза той.

Босия обаче е категоричен, че няма да плати парите, дори посочи, че това са "нагли провокации". "Аз ще си ги осъдя и с парите, които взема от тях ще зарадвам някоя детска градина по всяка вероятност", сподели Босия.

След протеста, той смята да създаде център, който да създава стратегии, програми нови структури, нови схеми на държавни институции и да подготвя кадри. Според него е необходимо създаване на "Граждански университет", чиято цел е да издири и подготви политически, организационно и експертно хора с чиста биография, капацитет и морал.

И в блога си, и днес Николай Колев – Босия заяви, че "Демокрацията не е в опасност, у нас тя просто е мъртвородена. Тя демокрацията няма нито институции, нито има създадени ментални промени в главата на българина, за да може да я защити", каза той.

Според него трябва да се изработи нова Конституция и това може да бъде осъществено в рамките на две години.

"Първо трябва да се подготви и осъществи една кръгла маса, която да изработи програма за излизане от кризата. Кръглата маса трябва да изработи както стратегията, така и програмата и указите на президента, които ще бъдат реализирани в близките 2 години. В същото време ще се създадат граждански съвети, които ще осъществяват граждански контрол върху изпълнение на програмата от програмното правителство. То трябва да бъде неполитическо, съставено от хора, които не членуват в т. нар. "политически партии" и не са свързани с тях", каза Босия.

Според него всички "тъй наречени политически партии у нас" са шайка престъпници. Той посочи, че първият и най-голям удар върху Конституцията, се нарича политическа партия. Доколко в България има политически партии е доста спорно, защото те се използват като търговски дружества.

Очаква се между 10 и 14-ти при Съдебната палата отново да има протест. "Обадиха ми се момчетата от Facebook групата "Томатина" и ме поканиха преди няколко дни на среща, тъй като те в момента искат да направят една програма за протестите – една вълна от протести, която да се увеличава и аз им предложих да направят връзка с всички браншови организации, както са пенсионерите, за да могат протестите да добият един център, който да може да ги координира, не да ги управлява, да ги координира", обясни той.