Въпросът за паркинга под Цар Симеоновата градина влиза в парламента

Мисия Пловдив

03-12-2012, 14:52

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският депутат Захари Георгиев се обръща към Нона Караджова и Вежди Рашидов, проблемът касае екологията и опазването на културното наследство

Пловдивският народен представител Захари Георгиев ще отнесе специално питане до двама министри относно проекта за изграждане на паркинг под езерото на Цар Симеоновата градина.

Въпросите са към Нона Караджова и Вежди Рашидов, защото касаят екологията и опазването на културното наследство.

Цар Симеоновата градина е паметник на културата и попада под специален режим, който не допуска подземни и надземни паркинги. Законът за устройство на територията забранява в паркови пространства да се изграждат съоръжения, освен нужните за поддръжка на зелените системи.

Така с процедурата за планово задание се нарушат както Режима за опазване историческите зелени площи в Централната градска част , така  и чл.62, ал7 от раздел XI на ЗУТ, обобщи депутатът от БСП.

Ландшафтните архитекти смятат, че съоръжението ще увреди кореновата система на вековните дървета, които също са защитени, посочи Захари Георгиев. Към техните притеснения се добавя и рискът от опасното замърсяване на въздуха с изгорелите автомобилни газове и вентилацията им. И не на последно място специалистите поставят въпроса за целесъобразността на инвестицията, тъй като подобно съоръжение не решава проблемите с паркирането в центъра, заяви още Захари Георгиев.