Изчистете отпуската си от 2010 г., за да не я загубите

Животът

03-12-2012, 16:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

До края на годината работодателите трябва да са готови с графика за почивките за 2013

С наближаването на края на годината възможностите за излизане в платен годишен отпуск стават все по-малко. Служителите, които имат неизползвани дни, могат да ги загубят, пише Profit.bg.

До края на годината всички работодатели трябва да са готови с графика за отпуските за следващата година. До края на декември трябва и да се „изчистят” всички неизползвани почивни дни от 2010 г. В противен случай те ще „изгорят” – без да бъдат платени от работодателя.

Ако имате останал отпуск от тази и миналата година, можете да прехвърлите за следващата не повече от 10 дни. Всички дни над пределната норма от 10 работни задължително трябва да се използват до края на годината.

Служителите, които не ползват отпуските си, няма да бъдат глобявани, но на практика те не получават пари, ако почивката им „изгори”. Графиците могат да се променят само по семейни или производствени причини.

Съветът на Главната инспекция по труда е, ако имате неизползвани дни от 2011 и 2012 г., да планирате първо тях за почивките си през следващата година.