Бавят заплати за 117 милиона лева

Парите

03-12-2012, 21:29

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Инспекцията по труда следи надниците със специален софтуер

Забавените заплати тази година възлизат на 117 милиона лева. Това показват данните на Инспекцията по труда. Тази година са били проверени малко над 35 хиляди родни предприятия. Оказало се 4% от тях са забавили трудовите възнаграждения на своите работници и служители.

В над една трета от случаите забавянето е за период от един месец. Без заплати в продължение на четири месеца са били работниците в 6% от проверените фирми. 60 млн. лева от дължимите за заплати вече са изплатени. Остават още 57 милиона. Съставени са малко над 13 000 акта. Влезлите в сила наказателни постановления са за над 16 млн. лева.

От 2009 година до сега над 210 милиона лева забавени заплати са изплатени след намесата на инспекторите. Само през тази година, в 1400 фирми са забавили заплати. За периода януари-октомври са установени близо 30 хил. нарушения по заплащането на труда. Има надежда за нормализиране на обстановката. Това е въведеният от тази година специален софтуер на трудовата инспекция, който следи работодателите дали се издължават навреме на работниците си. При нарушение инспекторите могат да налагат санкции от 1500 до 15 000 лева. Дават и предписания в какъв срок трябва да се плати дължимото. Ако те не бъдат спазени следват нови глоби, предава бТВ.