Реставрират паметници за 100 г. от Балканските войни

Новините

04-12-2012, 06:00

Снимка:

община Айтос

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

В Лясково местните са изградили и градинка

Два паметника, посветени на войници в община Айтос са ремонтирани за честването на 100-годишнината от Балканските войни 1012-1913 г.

В края на миналия месец приключи реставрирането на фундамента и паметната плоча в центъра на село Лясково. Възтановена бе и плочата, която е поставена върху една от стените на училището в село Черноград.

"От дълги години, имената на 28 войни от село Черноград, дали живота си за Отечеството, бяха написани на пласмасова черна табела, която времето и дъждовете изкривиха и повредиха непоправимо. Сега, паметта за героизма на черноградчани е възстановена върху мраморна плоча с красиво изписани букви и здрав фундамент", съобщиха от община Айтос.

Към новата визия пък на паметника в Лясково местните са изградили и градина, със стълби и добре очертана алея, която отвежда посетителите до символа на признателност.
Възстановяването и ремонта на войнишките паметници е част от програмата на Националния и Областния инициативни комитети за честването на 100-годишнината от Балканските войни 1012-1913 г.