Сливенският Йоско купи палата на Фатик с пари от тото

Парите

04-12-2012, 06:03

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Йоско бе разследван за убийството на Косьо Самоковеца в Амстердам, за трафик на проститутки и незаконно оръжие

Сливенският "герой" Йосиф Йосифов-Йоско спечелил 288 хил. лв. от "Еврофутбол" за три години, пише в. "24 часа".

Така твърди адвокатът му Христо Христов пред данъчните, които при проверка установяват, че приходите на клиента му не съответстват на харчовете.

Йоско бе разследван за убийството на Косьо Самоковеца в Амстердам, за трафик на проститутки и незаконно оръжие. Някои от делата са спрени, други - прекратени. Но има висящ процес на втора инстанция за убийство на двама души при катастрофа, за което първата инстанция му даде 8 г. затвор. На заседанията Йоско идва в инвалидна количка, но снимки доказаха, че извън храма на Темида той ходи нормално.

Йоско и жена му Ваня, която също се оказва фен на хазарта, са купили къщата на разстреляния през 2003 г. Филип Найденов-Фатик в Бояна само за 80 хил. лв., но въпреки това не могат да докажат, че е платена със законни доходи.

За да спаси положението, Йоско представя в НАП три кутии с навити на тестета и
вързани с ластици фишове от "Еврофутбол". Уникалният късмет, който спохожда Йоско в прогнозите за мачовете, може наистина да го спаси от ревизионния акт, който е за 15 000 лв. Йоско го обжалва в съда, а дали ще плаща пари на хазната, ще се реши в средата на 2013 г.

"Този номер с печалбите от хазартни игри не е само на Йоско. За да оправдаят разходите и имотите си, доста бизнесмени ни носят фишове от "Еврофутбол" и други хазартни игри. Само че на стотиците фишове, които ни предоставят с изплатените печалби, не пише, че лицето Х, което е обект на ревизия, е получило парите, защото разписките са на стойност до 2000 лв. Дори има съмнение, че едни и същи фишове с печалби се представят на различни териториални дирекции на НАП, когато някой не може да докаже доходите си", обясни данъчен служител и посочи за пример друга знакова фигура - прочулия се като лобист в Темида Красимир Георгиев-Красьо Черния. След скандала с тефтерчето му, където се оказаха висши магистрати, политици и бизнесмени, е назначена проверка на НАП за доходите му. Сметките на Черния не излизат и затова той също прибягва до тестета с фишове от "Еврофутбол", които се водят необлагаеми печалби (за неговия случай - виж карето долу). 

Данъчната проверка за доходите на Йоско е назначена на 25 юни 2010 г. Със заповед на шефа на НАП Красимир Стефанов е даден и срок за приключването й - 8 февруари 2011 г.
Резултатът от ревизията е, че Йоско не може да докаже близо 10 000 лв. разход за 2005 г. и с лихвите трябва да плати 15 000 лв.

През същата година той и съпругата му са купили къщата в Бояна, където е живял разстреляният Фатик, който му е кум.

Рано сутринта на 1 март 2011 г. Йоско се връща от дискотека с бронирания си джип "Мерцедес", който кара сам. Изпил е поне бутилка твърд алкохол. След околовръстното, приближавайки дома си, той навлиза в насрещното платно с бясна скорост. Удря челно друг автомобил с четирима мъже. Двама от тях загиват на място, другите са тежко ранени. Йоско е настанен в болница с опасност за живота.

По ирония на съдбата същия ден, когато Йоско предизвиква зверската катастрофа, данъчните връчват ревизионния акт на адвоката му Христо Христов, който му е и съдружник. В хода на ревизията са проверени харчовете на Йосифов, изискани са писмени обяснения, справки от различни институции и доказателства за доходите му.

За периода 2005-2009 г. той представя трудов договор и допълнителни споразумения към него с фирмата "Билдинг Протект", която е на съпругата му. Тя не е бил щедра към мъжа си, защото от дружеството той е получил само 3800 лв. за година - по 320 лв. на месец.
Освен това декларира, че през тези години масово е печелил от залагания на мачове, като всяка следваща става по-добър в прогнозите. През 2005 г. взема 82 000 лв., 2006 г. - 92 500 лв., а през 2007 г. - 114 500 лв.

По това време има апартамент и гараж на "Симеоновско шосе" в София и къща в Бояна, която е собственост на сина му, но е придобита от него и съпругата му. Семейството има и масивна двуетажна сграда в Сапарева баня.

"През проверявания период, доколкото си спомня, жалбоподателят е имал открити банкови сметки в търговска банка, но не може да представи извлечения от банковите сметки, защото не притежава такива и не знае IBAN на сметките", пише в решението на данъчните, с което те отхвърлят жалбата му по ревизионния акт.

През октомври 2010 г. адвокатът на Йоско посещава офис на НАП и предоставя ксерокопия на финансови бонове за изплатени печалби от "Еврофутбол". Всички са за суми до 2000 лв., които се изплащат в пунктовете, без да се отбелязва на кого.

Данъчните обаче искат оригиналите.

На 8 февруари 2011 г., докато Йоско лежи в болница след катастрофата, адвокакът му отново посещава НАП. Носи три големи кутии. В тях има тестета с оригиналите на касовите бонове, сгънати и увити с ластици. Огромният брой документи затруднява ревизорите. Въпреки това е установено, че оригиналите на бележките са повече от предоставените преди това копия. Адвокатът изпраща писмено обяснение, че в кутиите с оригиналите е приложил и бонове, които са изплатени от "Еврофутбол" на съпругата на Йоско, а копията преди това са били само от негови печалби. Адвокатът отказва да остави оригиналите в НАП, за да се подсигури с евентуално съдебно обжалване на акта, както се случва по-късно.
Доходите от хазарта не са признати. Ревизорите изрично посочват един любопитен факт - няма доказателства, че с тези бонове са изплатени печалби точно на Йоско. Парите може да са получени от който и да било друг любител на залозите. Още повече че Йосифов не притежава документи, че е правил залози, нито на каква стойност са те, за да бъдат включени в данъчната основа.

През 2005 г. Йоско е участвал наравно със съпругата си в покупката на къщата на Фатик, но данъчните установяват, че той няма как да съфинансира придобивката с 40 000 лв. и затова му определят данък за довнасяне като физическо лице от близо 10 000 лв., които с лихвите стават 15 000. Обсъден е и фактът, че трябва да плаща битови сметки за имота.

На първа инстанция ревизионният акт на данъчните пада. Съдиите се мотивират, че Йоско може и да не е доказал приходи от 40 000 за половината от къщата на Фатик, но не била изследвана вероятността съпругата му да е дала цялата сума.

От НАП са обжалвали това решение пред Върховния административен съд, а делото е насрочено за средата на 2013 г. Така паралелно със заседанията за убийството на двамата в катастрофата, Йоско ще тръпне и дали ще плати 15 000 на бюджета.

Красьо Черничкия вземал пари от хазарт, докато бил в чужбина

Бизнесменът Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, също като Йоско се оказва голям познавач на мачовете, след като данъчните започват да проверяват доходите му.
Ревизията му като физическо лице е назначена в края на 2009 г. след думите на Иван Колев, бивш член на ВССЫ че един Красьо, черничък, с ланци, лобира в съдебната система.
Трусовете в храма на Темида доведоха до оставки и наказания за съдии и прокурори, които са контактували с Георгиев, но самият той също понесе негативи. Съдиха го за търговия с влияние, комисията за незаконно имане запорира имотите му, а освен това се наложи да обяснява откъде има пари за харчовете.

В хода на данъчната му ревизия Красьо Черния също прибягва до практиката с печалбите, които е получил от "Еврофутбол", за да оправдае разходите.

Данъчните сравняват покупките на имотите на Красимир Георгиев и разходите му за охолния живот, който води, с приходите му. Ревизираната 2007 г. обаче се оказва проблемна. На Красьо му се налага да събере всички бонове, с които са му изплащани печалби от "Еврофутбол". Той носи в НАП 56 фактури за 63 500 лв.

Както и при случая с Йоско, квитанциите са за суми под 2000 лв. и на тях няма име на получателя. Когато сумата е над 2000 лв., парите се изплащат по банков път и тогава е ясно кой е късметлията. Точно това се оказва препъникамъкът, за да се признаят доходите на Георгиев от хазарт.

"Признаването на печалби от "Еврофутбол" без липса на данни за конкретния им получател би създало предпоставка едни и същи "форми на изплащане" да бъдат използвани многократно и от различни лица за доказване на нереално получени парични суми за доказване произхода на средствата им", обосноват се данъчните, за да не признаят тези приходи на Черния. Освен това анализират и пътуванията му. Оказва се, че докато е бил в Турция, Израел и Италия, в България са му изплащани печалби от залози на мачове, което навежда ревизорите на извода, че не са взети от него.

"Когато ревизираното лице е извън страната, печалившият фиш може да бъде изплатен на близък или роднина, които без съмнение ще му предадат спечелената сума след завръщането", пише Красимир Георгиев в обжалването на акта, но въпреки принципната му правота печалбите от "Еврофутбол" не са му признати по данъчната ревизия.