Доктор и учителка в затвора на съд за подкуп

Крими

04-12-2012, 07:30

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Двамата обвинени, че уреждали с фалшива диагноза срещу 1200 лв.

Доктор и учителка от бургаския затвор ще се изправят пред Темида днес по обвинение, че взели подкуп, за да снабдят пандизчия с фалшива диагноза.

Случката е от декември м.г. Тогава 54-годишният д-р Веселин Вангелов, директор на медицинския център в затвора, и 45-годишната учителка в затворническото общежитие в кв. Ветрен Диана Станчева обещали на лишен от свобода да го уредят с фалшива диагноза за тежко здравословно състояние срещу 1200 лв.

Обвинението срещу медика е за взимане на подкуп като длъжностно лице, преподавателката пък е посочена като посредник на сделката.

Схемата за уреждане с фалшива диагноза била проста – затворникът трябвало да преведе парите по банкова сметка на учителката. След като тя ги изтегли и ги предаде на доктора, той пишел документа. 

Ден след като двамата бяха арестувани при спецакция на столични и бургаски антимафиоти от прокуратурата съобщиха, че реално предаване на пари не е имало, а само уреждане на подкуп. Според запознати обаче Вангелов и учителката били хванати след като довели операцията си до финал.

Двамата бяха сгащени след сигнал от затвора. След изтичането на първоначалния им 24-часов арест обаче докторът бе освободен под гаранция от 2000 лв., а на учителката бе наложена мярка за неотклонение подписка.

Вангелов работел като доктор в затвора от 4 години, бил с висше медицинско образование. Учителката пък не била служител на затвора, а на Министерството на образованието.