Обама: Борисов е много ефективен лидер!

Политика

04-12-2012, 07:06

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двустранните ни отношения са "първостепени и изключителни", констатираха двамата лидери

Двустранните отношения между България и САЩ са "първостепени и изключителни", констатираха при срещата си Барак Обама и Бойко Борисов.

"България е изключителен съюзник на Съединените щати", обяви Обама преди началото на срещата между двамата в Белия дом.

Американският президент подчерта всички сфери на отлично сътрудничество между двете страни и особено тази в областта на сигурността. Обама говори за Чикаго като един български град в САЩ.

Американският президент даде положителна оценка за ролята на България на Балканите - опора на сигурността и нарече Борисов "ефективен лидер". Президентът благодари за добрата работа и сътрудничеството по разследването на атентата в Бургас.

От своя страна Бойко Борисов благодари за поканата да посети Белия дом и поздрави президента Обама с преизбирането му. Българският министър-председател изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма.

Той посочи, че българската икономика е стабилна, а държавата ни има нисък дълг и малък бюджетен дефицит. "Всички в България се трогнаха, че вие лично се обадихте да изкажете съболезнованията си на близките на загиналите в атентата в Бургас. България и САЩ са рамо до рамо не само в разследването на този терористичен акт, но и в Афганистан", заяви още Борисов.
 

Кристален орел подари американският президент Барак Обама на българския премиер Бойко Борисов. Правителственият шеф отговори с подобаващ подарък - копие на златната Маска на Терес.

 

Няколко часа преди срещата Бойко Борисов и водената от него делегация посетиха националното военно гробище “Арлингтън”, където положиха венец пред Гробницата на американските незнайни воини.

В гробището са погребани над 400 000 военни и членове на техните семейства. Най-старите гробове са на ветерани от Гражданската война.

19 топовни салюта възвестиха пристигането на Борисов. Той мина през шпалир от шест почетни роти от всички родове войски. Церемонията обаче не наруши всекидневния график на гробището и докато той поднасяше венец, бяха погребани деветима военни. С премиера в САЩ са вътрешният министър Цветан Цветанов, който е отвъд океана още от 18 ноември, военният министър Аню Ангелов и дипломат №1 Николай Младенов.

Най-натоварена се оказа програмата на Младенов, който веднага след срещата трябваше да се качи на самолета за Брюксел, за да участва в срещата на външните министри на страните от НАТО. И на форума на пакта в Брюксел, и на срещите на българската делегация във Вашингтон се очаква да бъде обсъдено изтеглянето от Афганистан.