След 22 часа пак ще кадим, но след Нова година

Депутати клекнаха пред атаки на ресторантьори и върли тютюнджии

Тоталната забрана за пушене е на път да падне. Депутатите клекнаха пред атаките на ресторантьори и върлите тютюнджии, пише "Стандарт".

Веднага след Нова година пушенето ще стане възможно след 22 часа във всички заведения и нощни барове. Зад тази поправка на здравния закон са се обединили представители на всички политически сили.

По времето, когато хората вечерят или обядват, няма да се разрешава паленето. За късните забавления по барове и клубове обаче цигарите ще вървят с питието и купона.

Вече се чуват и възражения срещу готвената промяна от собствениците на кръчми, които предпочитат да се върне старото положение със зали за пушачи и непушачи.

"Такъв вариант обаче няма как да мине", категорични са депутати от ГЕРБ.

Официалната позиция на правителството остава в подкрепа на тоталната забрана. Възможно било обаче при гласуване в пленарната зала да се разхлаби примката, издадоха от управляващата партия.

В парламента от септември има внесена поправка от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Те предлагат големите заведения да имат зали за пушачи и непушачи, а малките да избират по кой режим да работят. А късно вечер да се дими навсякъде. Предстои законопроектът им да влезе на първо четене в здравна комисия преди коледната ваканция на парламента. Засега нагласата в парламента е по-скоро да се позволи само пушене след 22 ч, но не и връщане на залите, разказаха депутати.

Подобно решение би оставило 95% от собствениците на заведения извън борда, обясни обаче шефът на столичната ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Това ще подразни по-малките собственици, както и тези, които разчитат на компании за вечеря в същото положение, както и сега - с огромен спад на оборота, обясни той. Доволни от подобна наредба ще са единствено нощните барове и дискотеки, категорични са от бранша.

Според шефа на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин обаче няма да е достатъчно забраната за пушене в заведения да отпадне след 22 ч, защото така малките ресторанти и заведения ще бъдат ощетени.

Той даде за пример престижно кафене на столичния бул. "Витоша", което след приемане на новия закон вече отчита 40% спад на оборота.