Три вируса ще ни борят тази зима

Животът

04-12-2012, 10:12

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Избягвайте масови събирания и вземайте витамин С

"У нас циркулират три вида вируси - така е през последните 35 години, но всеки грипен сезон те са в различно съотношение. Затова те влизат в състава на ваксините и те ни предпазват най-добре от тази заплаха", заяви в ефира на сутрешния блок на bТВ  проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория „Грип и ОРЗ” в Центъра по заразни болести.

„Грипът по принцип протича по-тежко от другите инфекции – дава обостряне на хронични заболявания, дава по-често усложнения. Хората е препоръчително да избягват посещения на масови прояви, да приемат повече витамин С – от плодове за предпочитане, да предприемат топли течности, имуностимулиращите препарати също укрепват”, каза още здравният експерт.

По думите й, засега в националната лаборатория няма данни за наличие на грипни вируси. „Трудно е да се прогнозира началото на грипната епидемия – миналата година дойде през втората седмица на януари”, допълни Нели Корсун.

И в Европа нивото на грипните вируси засега остава ниско, но има увеличен брой на острите респираторни заболявания – сред тях са Холандия, Англия, Норвегия.

"Грипните ваксини са най - доброто средство за контролиране на грипа и за предотвратяване на усложнения при грипния вирус", заяви още Нели Курсон.