Сгащиха столична банда, ощетила бюджета с 50 млн. (ВИДЕО И СНИМКИ)

Крими

04-12-2012, 11:14

Снимка:

МВР

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Внасяли стоки на занижени цени, не плащали ДДС и прехвърляли милиони в офшорки

Барети от ГДБОП и ДАНС са задържали група от десет души, ощетила държавния бюджет с  около 50 млн. лева от укриването на данъци.

Столичните бандити използвали дружества от типа "липсващи търговци", като част от генерирания от престъпната дейност ресурс е трансфериран в офшорни компании.

Разследващите установили, че българските дружества – "липсващи търговци" нямали капацитет за осъществяваната от тях търговска дейност, както и че организаторите на групата са осъществявали внос на стоки, като са занижавали стойностите по фактурите и избягвали плащането на пълния размер на ДДС.

Всеки месец участниците в схемата получавали в брой от порядъка на 200 000 - 250 000 лева. Впоследствие те внасяли парите по сметки на "липсващите търговци" и нареждали сумите към чужди контрагенти.

Трима от извършителите са задържани с големи суми в района на ж.к. "Младост" 3.

Извършени са претърсвания и изземвания в 20 жилища и офиси в София.

Иззети са суми в лева и валута на обща стойност над 280 000 лева, компютърни конфигурации, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи, над 50 печата на фирми, подправени печати на НАП и нотариуси, както и фалшиви пълномощни, с които групата осъществявала престъпната си дейност.

Според оценките на експерти, за периода от 2007 година досега групата е нанесла щети на държавния бюджет в размер на около 50 000 000 лева.

От страна на НАП е наложен запор на 5 000 000 лева.

Задържани за 24 часа са общо 10 души. Част от тях са криминално проявени. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.