Терминал 2 ще си има официално нова кула (СНИМКИ)

Мисия София

04-12-2012, 14:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Струващото 15 млн. лева съоръжение ще се експлоатира поне 40 години

15 млн. лева е цената на новата кула на Терминал 2 на летище „София”, която официално ще бъде открита утре. Очаква се съоръжението да бъде в експлоатация над 40 години.

Кулата ще започне да функционира веднага след откриването си утре и ще изземе ръководните функции на своята предшественичка на Терминал 1.

В кулата ще има помещение за ръководител полети и още петима негови колеги. Има предвидени и допълнителни места за работници, обслужващи планираната за изграждане писта за излитане и кацане на летището.

Тази кула ще даде възможност за увеличаване на капацитета на летище "София" и подобряване на ефективността на ръководител полети, обясни Ивайло Василев, директор на дирекция " Управление на въздушното движение".

Според него това ще доведе до подобряване на нивата на сигурност и ще спомогне за включването от следващата година на система за управление и контрол на въздушното движение.
Василев посочи, че с новата кула ръководителят полети ще може да увеличи броя на самолетите, които обслужва в условия на ниска видимост.

"Когато летище "София" работи в условия на ниска видимост има разписани процедури и се работи с определен брой въздухоплавателни средства. Когато се вкара тази нова система и тази кула е внедрена в експлоатация, броят на хората и превозните средства по маневрената площ на летището ще се увеличи, тъй като ръководител полети ще ги наблюдава непрекъснато", обясни Василев.