Защо все още има бездомни животни? Защо?

Мисия София

04-12-2012, 16:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Прибирането им в приюти, няма да реши проблема

На какво се дължи проблемът с бездомните животни?

Масовото им рамножаване и незаинтересоваността на общините са едни от основните проблеми. Но като най-голям, според експертите от ораганизацията "Четири лапи", е изоставянето на домашни животни на улицата.

"Големите градове са притегателен център за животните, тъй като предлагат нужната жизнена среда, но те не са източникът на проблема", обясни Явор Гечев от организацията.

В по-големите градове, кучета и котки се отглеждат основно в апартаменти. Там собствениците са по-образовани и финансово обезпечени. Точно за това там е и основния процент на кастрирани животни, понеже отглеждането им в домашна среда намалява риска от нежелано заплождане и последващо изоставяне на малките.

В повечето малки общини обаче, не се прави абсолютно нищо за намаляване популациите на бездомните животни. Там няма експертен потенциал, няма санкции, които да стимулират кметовете да работят по въпроса. Също така не се търси съдействие от бизнеса или неправителствения сектор за решаването на проблема.

"Вижте само какво се случва около София – нито една от съседните общини няма работеща програма за масова кастрация на безстопанствени животни. Контролът върху отглеждането и развъждането на домашни любимци е нулев, а трябва да има такъв контрол. Къде отиват стотиците изоставени животни от тези общини?", попита Гечев.

Масовото прибиране на кучетата от центровете на градовете в огромни приюти, няма да имат абсолютно никакъв смисъл при наличието на половин милион българи, които всяка година изоставят животни на улицата.

Експертите на "Четири лапи" са категорични, че скитащите животни в големите градове са в следствие от безотговорния начин на отглеждане на домашните любимци в по-малките населени места и ниската култура на собствениците им. Освен това, от половин милион души няма нито един наказан, за това, че е изоставил домашния си любимец.

"За сметка на това, общините налагат санкции на хора, които хранят животните на улицата, сякаш това има някакво отношение към популацията на тези бездомни животни", отбезя д-р Иванова от "Четири лапи".

За да се реши проблемът веднъж за винаги, според нея, трябва да се приложат следните мерки: масова кастрация на бездомни и домашни животни, стриктен контрол върху собствениците, забрана за развъждане извън лицензирани развъдници и за търговия на домашни любимци с неясен произход.