Съобщиха официално каква е сензационната находка на Марс

Новините

04-12-2012, 13:48

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

По време на анализ на почва от Червената планета апаратът е открил голямо количество сложни вещества

NASA публикува официално прес съобщение, в което се съобщава какво е открил марсоходът Curiosity на повърхността на Марс. 

По данни на американската космическа агенция апаратът е открил по време на анализ на почва от Червената планета голямо количество сложни вещества. Сред образците, изследвани в лабораторията на марсохода, са били регистрирани молекули вода, серо и хлоросъдържащи съединения, предаде hicomm.bg.

"Към настоящия момент не разполагаме с неопровержими доказателства за съществуването на органични съединения на Марс, но ще продължим нашите изследвания в кратера Хейла", коментира Пол Махефи от Центъра за космически полети Годард.

По време на тестовете на пробите при нагряването на инструмента SAM на марсохода са се образували съединения, формиращи с в резултат на взаимодействието на хлор и метан. Хлорът, по мнение на представителите на NASA, е с марсиански произход, но за появата на водород учените имат съмнения. Според тях е възможно той да има земен произход - да е бил "доставен" с Curiosity и открит с високо чувствителния инструмент SAM.