Доказано: Ленев изтезаван, за да признае убийството на Луканов

Крими

04-12-2012, 14:03

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдът в Страсбург му присъди 27 хил. евро обезщетение

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че Юрий Ленев е бил изтезаван от полицаи с цел изтръгване на показания по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов.

Това е първото дело срещу България, по което изтезанието е основното сред всички установени нарушения, съобщават от Българския хелзински комитет.

Юрий Ленев е арестуван в дома си на 1 юни 1999 г. Той е качен с качулка на главата в микробус и е транспортиран до Копривщица. Още по пътя бил е малтретиран от съпровождащите го полицаи,  бит е с юмруци и твърди предмети, а глезените на краката му били притискани с вратата на бусa.

Откаран е във вилата на МВР в Копривщица, където изтезанията продължават отново с качулка на главата, допълват от съда в Страсбург.

В аналите на делето е записано, че полицаите са забивали остри предмети под ноктите на ръцете на Ленев, поставяли са му предмети между пръстите и са ги увивали, за да изтръгнат показанията му.

След разпита в Копривщица Ленев бил отведен обратно в София, където бил задържан по обвинение в съучастие в убийството на Андрей Луканов. Обвинението му е предявено лично от следователя Богдан Карайотов.

Съпругата и майката на Ленев получават разрешение да го видят едва две седмици по-късно. И двете са ужасени от гледката - следи по тялото му в резултат от малтретирането.

В резултат от изтезанията Юрий Ленев е дал самоинкриминиращи показания, въз основа на които е осъден на доживотен затвор за съучастие в убийството на Андрей Луканов.

Впоследствие обаче той, както и другите съучастници, е оправдан, като съдът отказва да зачете тези показания, за които приема, че са добити в нарушение на закона.

Сега, с решението си Европейският съд по правата на човека приема, че жалбоподателят е бил изтезаван в нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека

Съдът в Страсбург присъжда обезщетение на жалбоподателя в размер на 27 000 евро за претърпени неимуществени вреди, както и 4 000 евро за разноски по делото.