Заради снощния сняг – токови аварии в цяла София

Мисия София

04-12-2012, 16:17

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В село Лозен останаха без ток над 3 часа

В цяла София имаше аварии заради снежната буря от снощи, съобщиха от ЧЕЗ.

"Докато вали сняг, винаги ще го има този проблем и за съжаление това не може да се предотврати. Силният вятър навява сняг в трафопостовете, влиза през вентилационните решетки и предизвиква изключвания", посочиха от електроразпределителното дружество.

Няколко хиляди хиляди семейства от село Лозен край София, останаха без ток над 3 часа снощи, поради авария в мрежата на ЧЕЗ, напомня БГНЕС.

При неколкократните обаждания на хората от селото, на телефоните на ЧЕЗ им отговаряли: "Знаем, че има авария, оправяме я!"

Не са редки електроавариралите в тази част на голяма София, но в ден като вчерашния е прекалено, защото синоптиците навреме съобщиха за идващата истинска зима.

На въпрос – дали има такива аварии в други държави, от ЧЕЗ припомниха тежките аварии в САЩ отпреди няколко седмици, причинени от урагана Санди, когато милиони останаха без ток. В Северна Европа също скоро имаше такива проблеми.

"Трансформаторите в цял свят са едни и същи и навсякъде има аварии. Снегът, щом може да влезе вътре, причинява спиране на трансформатора. В градските райони два часа е времето за реакция на аварийните групи, които отстраняват възникналите проблеми. В извънградските райони времето за реакция е 4 часа. Цяла нощ в село Лозен имаше такива проблеми, защото цяла нощ имаше проблеми с вятъра", обясниха от ЧЕЗ.

В бурята снощи са аварирали 17 електропровода в София. Към 23 ч. ситуацията била овладяна.