Рада Чомакова: Нямам неуспешна година, всички са прекрасни

Бургас Лайф

04-12-2012, 16:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Виртуозната пианистка черпи вдъхновение от музиката цял живот

"Аз нямам неуспешна година, всички са били прекрасни и намирам причина да ги харесвам", сподели виртуозната пианистка Рада Чомакова, която днес получи Златният почетен знак на областния управител Константин Гребенаров за приноса си към изкуството в Бургас и извън пределите на страната. И ето какво сподели в интервю за BurgasUtre:

Г-жо  Чомакова какво е за Вас това отличие?

 Това една много висока оценка. Много ме радва, че винаги има интерес към дейците в културатаи затова твърдя, че в Бургас криза в културата няма. Благодаря за наградата и от името всички мои колеги, защото това не есамо моя награда. Аз не бих могла да се реализирам в този град  без помощта на моите колеги. Сега ще имаме концерт в галерия "П. Задгорски", където за първи път правим премиера на "Секстет" на М. Глинка с колеги от операта и от оркестъра.

Успешна ли беше за Вас 2012 година? 

Аз нямам неуспешна година. Цял живот активно работя и моите години винаги са успешни. Аз съм щастлив човек в професията. Намирам си винаги ангажименти, дори и да нямам пак успявам да работя. 

А за Вашите ученици? 

 О, да за тях наистина тази година беше успешна. Мои ученик взе напролет една от най-успешните награди, носени някога в Бургас от международен конкурс. В момента той е в Лондон, където кандидатства на две места, а сега му предстои и друг важен изпит. 

Какво Ви предстои през 2013 година? 

Изключително много неща. Н апърво място - Дните на руската музика, които се надявам да се осъществят, защото ще съвпаднат и с 140-годишнината от рождението на Рахманинов. Поканила съм страхотни солисти. Имам много участия в тези концерти, даже съм уговорила два от концертите камерните да минат и в програмата на фестивала Аполония. Това говори за високото ниво на събитието. Успоредно с това съм канена от Габровския камерен оркестър за произведения, които още не съм свирила в България и много други неща.

Има ли предизвикателство, което искате да преодолеете все още? 

Да, има. Това е възрастта. Ще ви дам един прост пример: По желание на моите колеги от оркестъра, те искаха да бъда аз изпълнител на втория номер концерт на Рахманинов, който съм свирила преди 19 години и...много е трудно вече. Натрупва се с годините и умората, аз винаги съм работила и като педагог.

А от къде черпите вдъхновение?

Е как от къде - от изкуството. Музиката е нещо неповторимо, единствено, уникалнно и върховно. Това е вдъхновението ми цял живот!