40 на сто от ромите се къпят само през лятото

Най-доброто от печата

05-12-2012, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

14% от етноса признават, че обичат алкохол

41% от ромите в димитровградските квартали живеят без течаща вода в домовете си. 92% нямат пригодена баня в къщата си, а в отделно помещение отвън. 55% дори не си мият ръцете. Не е малък и процентът на тези, които не си мият плодовете, а повече от 40% се къпели само през лятото поради високите температури, и то без препарати.

Това показва проучване сред 152 ромски семейства по проект Рома Алерт, който е финансиран по оперативна програма за Европейско териториално сътрудничество Гърция - България. Стойността му е 1 098 945 евро. Целта е социалното включване на ромите и достъп до здравеопазване.

Според проучването канализациите в кварталите са занемарени и имат нужда от реконструкция. Много от кошовете за смет са унищожени и ромите изхвърляли отпадъците си навън, близо до къщите си. Поради липсата на паркове в тези квартали децата си играели на замърсените пространства, които са източник на много болести.

36% от хората живеят под наем в ужасни условия. Числеността им е многобройна, като под един покрив се събират няколко поколения. Анкетираните са със слаба имунна система заради това, че почти не вкусват риба и източници на витамини.

Предпочитали основно тестени изделия, а млечни продукти и месо си позволявали едва 1-2 пъти в месеца.

Затова 78% от тях са с хронично заболяване и страдат от астма, 19% обаче не подлежат на лечение, дори нямат лични лекари поради липсата на осигуровки.

Едва 16, 39% са работещи хора. Общинската администрация участва в много проекти за повишаване грамотността на етноса, защото именно необразоваността е най-честата причина да не могат да си намерят работа. 59,81% са стигнали само до начално образование и не са продължили в по-горен клас. Жените най-често стигат до 5-и, след което започват да раждат.

Въпреки безпаричието обаче ромите не се лишавали от удоволствието да пият водка. 37% пушат по една кутия на ден.

Интересен факт е, че повечето от тях са жени - 31%. Мъжете пък обичали да си пийват алкохол. 14% е общият брой на пиячите, като половината пак са жени, и то млади.