Народното събрание приема окончателно Бюджет 2013

Политика

05-12-2012, 08:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Одобряват новата пенсионна възраст за военните, замрязяват вдовишките добавки

Новата парламентарна седмица, 5 – 7 декември, ще започне с гласуването на второ четене на бюджетите за догодина на ДОО, НЗОК и на Бюджет 2013.

Програмата на Народното събрание е твърде кратка най-вече поради второто четене на законопроекта за Държавния бюджет на Република България за 2013 година, приет на първо четене на 8 ноември.

Към варианта, приет на първо четене са добавени още 30 млн. лева, които целево ще отидат за максимум 15 детски градини. Отпада местният данък за електромобилите.

Като първа точка от дневния ред депутатите ще започнат с дискусиите по показателите и предложенията на министрите при второто четене на законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г.

Следва второто четене на законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г. След това идва ред на републиканския бюджет на държавата за следващата година, което най-вероятно ще се случи в четвъртък – 6 декември.

С проектобюджета на ДОО за следващата година се правят промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда възраст, при която да се пенсионират военнослужещите – 52 години за войниците(матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания и 54 години за офицерите със старши и висши офицерски звания. Тези от тях, които са прекарали 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите и екипажите на подводни съдове и водолазния състав ще придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна и 44-годишна възраст съответно ( 44-годишна възраст за офицерите със старши и висши офицерски звания).

Замразява се увеличението на вдовишките добавки на 26,5 на сто, а с 20% се увеличават осигурителните вноски за работещите в силовите ведомства.

Предвидените разходи и трансфери в бюджета на НЗОК за 2013 година са в размер на 2 710 276 хил. лв., от които 2 383 511 хил. лв. са за здравноосигурителни плащания. Приходите от здравноосигурителните вноски се очаква да бъдат 1 749 200 лева.