400-метров лифт ще ни качва на Бунарджика

Мисия Пловдив

05-12-2012, 13:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Готвят и конкурс за проект, който да приобщи Сахат тепе към Главната

Община Пловдив изготвя нов план за управления на Бунарджика, тъй като старият изтича в края на тази година. В момента ние съгласуваме документа с Националния институт за недвижимо културно наледство. Това съобщи кметът Иван Тотев. Пред Plovdivutre.bg той потвърди, че смята да реализира идеята за изграждане на лифт и възстановяване на бюфета на хълма. Съоръжението ще тръгва от подножието на Бунарджика и ще върви изцяло във вертикална посока в продължение на около 400 метра. Надявам се до лятото да сме готови с всички външни процедури по плана, изтъкна градоначалникът.

Нови планове за управление ще бъдат изготвени за Младежкия хълм и за Сахат тепе.

Там ще възстановим алеите, пейките и осветлението. Мислим да реализираме проект за стълбите на Каменица, които водят към хълма, така че той естествено да се впише във визията на централната улица. За целта ще обявим архитектурен конкурс с награда, в който да се включат всички хора с идеи. Надяваме се до пролетта да имаме развитие по този проект, каза Тотев.

Надяваме се до 20 декември да успеем да внесем проекта за Царсимеоновата градина за одобрение в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Ако има забележки, ще ги изчистим до средата на януари. В проекта влизат вече споменатите фонтани, подземен паркинг, както и възстановяването на художествени елементи от 1936 г. По снимки ще издигнем наново централния павилион от онзи период, както и няколко скулптори. Бетона около езерото ще бъде премахнат и водата ще излиза на почвен бряг, което ще изглежда много по-естествено. По план всичко ще струва около 6 милиона лева. Смятам, че с оглед на предстоящите избори проекта ще бъде извършен в много кратки срокове, заяви още Тотев.

Имаме готовност и за изграждане на нови паркове. Сред визираните места са началото на улица Богомил и района около паметника на хан Крум в квартал Тракия. Наред с това се готви облагородяването на Дондуковата градина. Първи финансиране ще получат централните места, заяви още кмета.