НИЕ твърдо против вдигането на местните данъци и такси

Мисия Пловдив

05-12-2012, 14:21

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В момента си плащаме лукса да живеем в Пловдив, заявиха съветниците от Национален Идеал за Единство

Общинските съветници на Национален Идеал за Единство няма да подкрепят по никакъв начин исканите от градската управа нови увеличения на местните данъци и такси в Пловдив. Направихме съвсем простички изчисления, като взехме за пример едно средностатистическо младо пловдивско семейство, което има две деца, живее в 70 квадрата панелен апартамент и кара масов стар автомобил.

В момента на това семейство им се налага да плащат по 1936 лева годишно за местни данъци и такси. Това е с 90 процента повече, отколкото се е налагало да плащат през 2011 година, тогава годишният разход на такова семейство за местни данъци и такси е бил в размер на 1024 лева, коментира лидерът на общинските съветници на НИЕ Славчо Атанасов.

Той посочи и по-конкретни данни, според които за 2012 година данък недвижими имоти струва годишно средно 100 лева. Към тях се прибавя данък МПС 80 лева, такса битови отпадъци 140 лева, такси за детска ясла в размер на 600 лева за едното дете, такса за детска градина също 600 лева за другото дете, 396 лева годишно струват увеличените купони за млечна кухня и 20 лева е таксата куче, ако семейството има домашен любимец.

Нещата не спират до тук, защото градската управа на ГЕРБ сега е внесла в общинския съвет предложение за нови увеличения на местните данъци и такси. Като пресметнахме тези увеличения, се получава, че разходът на нашето хипотетично семейство скача на 2188 лева годишно. Тук няма емоция, говорят само цифрите и аз казвам на всички пловдивчани: честит нов, втори данък ДДС за това, че живеем в Пловдив, каза Славчо Атанасов.

Сигурен съм, че предложените увеличения ще бъдат приети от общинския съвет, каквито и разумни доводи да предложи опозицията, коментира и членът на националното ръководство на партия НИЕ Борислав Инчев.