Още по-строг става контролът за строителство на първа линия

Туризъм

05-12-2012, 14:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Строежите с кота "корниз" до 6 метра по цялото Черноморие

Общините, където все още не е преминало приемането на общите устройствени планове ще трябва да побързат, тъй като днес Народното събрание гласува промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Това съобщи кмета на Бургас Димитър Николов и добави, че той лично приветства строгите ограничения за строителство на първа линия до морето. 

С промените в Закона, срещу които преди пет месеца скочиха шест кметове на Черноморски общини, допълнително ще бъде ограничена възможността за строителство в така наречената зона А или 100-метровата зона до морския бряг.

С новата забрана обаче някои вече изградени обекти ще останат в заварено положение, но само при условие, че са напълно узаконени, уточни Димитър Николов. Тези, които са без ясен документален статут, ще бъдат съборени.

Освен един от малкото, Бургас е и първитя град, чийто общ устройствен план е приет своевременно и е в пълен синхрон с новите законови промени.

За общините обаче, при които процедурите все още се влачат ще има гратисен период, но ще трябва да действат максимално бързо, преди да започнат санкциите.