Депутатите приеха Бюджета на НЗОК за 2013 г.

Политика

05-12-2012, 20:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министерският съвет предложи бюджетът на Здравната каса по приходите и трансферите да е на обща сума 2 710 276 000 лв.

Депутатите приеха Бюджета на Здравната каса за 2013 г. - здравната вноска остава 8%, а таксата за личния лекар не бе свалена за възрастните хора на 1.50 лв. за посещение , както поискаха депутатите от КБ.

Министерският съвет предложи бюджетът на НЗОК по приходите и трансферите да е на обща сума 2 710 276 000 лв. При обсъждането в пленарна зала участва и управителят на НЗОК Пламен Цеков. Предвижда се резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, да е 269 033 000 лв.

Ваксините за задължителни имунизации и реимунизации, осигурявани от Министерството на здравеопазването през 2012 г., ще се финансират и през 2013 г. по досегашния ред до осигуряването им от НЗОК, но не по-късно от 1 април.

"Управителят на Здравната каса вече публикува новите правила за финансиране на болничната помощ. Те са определили в един район колко ще са пациентите с язва, с херния", коментира депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. Според нея болниците бавно и постеренно фалират и реформата за ликвидиране на общинското здравеопазване е към своя край.

Друг спорен момент в бюджета за депутатите бе прехвърлянето на средства от Министерството на здравеопазването за здравнонеосигурени лица, предложено от Министерския съвет. Трансферите от здравното министерство за здравнонеосигурени лица трябва да включват лекуване на психичноболни; лекуване на болни с кожно-венерически заболявания; интензивно лечение; един профилактичен преглед и изследвания за всички здравно неосигурени жени, независимо от начина на родоразрешение. Манолова предложи параграфът с този текст да отпадне. За какво ще се използват здравните осигуровки е решение на едно лице – финансовия министър. Той се разпорежда с нещо, с което няма право да се разпорежда, заяви депутатът.

Управителят на Здравната каза Пламен Цеков отговори на нападките от опозицията. Той обясни,че КС регламентира трансферът от НЗОК към Министерство на здравеопазването да не се реализира по познатата схема, но там нямало и дума как да бъдат изхарчени тези пари. Средствата са по сметките на Здравната каса, те се акумулират в течение на годината и са около 41 800 000 лева, уточни той. А управителят на касата не може да се разпорежда с тези пари без санкция на Народното събрание.

В момента изпълняваме бюджета така, както е гласуван тук в зала, следваме стриктно буквата на закона и се стремим да реализираме политиките, заложени в бюджета, посочи Цеков. "Ако гласувате тези 41 милиона да бъдат актуализирани и да бъдат включени в разходната част на НЗОК за 2012 г., ние също да можем да оперираме с тях", поясни той.