Благотворителен търг събира средства за Детска хирургия на Университетска

Мисия Пловдив

05-12-2012, 20:37

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За каузата пловдивски художници ще продават свои творби на два пъти по ниска цена, 80% от сумите отиват за ремонта на операционна зала

Благотворителен търг с близо 30 картини организира на 11 декември Дружеството на пловдивските художници. Средствата са предназначени за довършване на ремонта и оборудването на операционна зала в Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги”, обявиха председателят на дружеството Димитър Чонов и началникът на клиниката доц. д-р Пенка Стефанова.

Самите творци са решили да продават картините си на два пъти по-ниски цени от обичайните, за да стимулират интереса на ценителите и колекционерите. Същевременно с това ще предоставят 80% от приходите за каузата, а с останалата част от сумата ще покрият направените разходи за материали, обясни Димитър Чонов.

На пресконференцията присъстваха още скулпторът Николай Савов и бившият кмет и настоящ общински съветник Славчо Атанасов.

Идеята за благотворителната кампания се родила спонтанно по време на негов разговор с доц. Стефанова, разказа Савов. Освен него и Димитър Чонов свои творби за каузата ще дарят близо 30 известни творци, сред които са Васил Стоев, Атанас Хранов, Николай Томов, Недко Итинов, Румен Жеков, Георги Урумов.

По първоначални разчети са необходими 68 хил. лева за завършване на ремонта на операционната зала в Клиниката по детска хирургия, обяви доц. д-р Пенка Стефанова. Тази година клиниката отбелязва 60 години от основаването си. Тя е първото детско хирургично звено в страната и извършва уникални за Южна България операции.

Търгът ще се проведе на 11 декември, вторник, от 16:00 до 18:00 ч. в зала „Съединение” на Историческия музей. Инициативата е под патронажа на Славчо Атанасов, който ще предостави за търга една от най-ценните си картини – платно от Истанбулския период на покойния български художник Димитър Киров.