Добро утро, пловдивчани!

Мисия Пловдив

06-12-2012, 06:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Никулден е!

Добро утро, пловдивчани! Купихте ли шаран или риба за днешната семейна трапеза? На 6 декември отбелязваме деня на свети Никола. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран. Никулден е и празник на банкерите и търговците.

Повод да почерпят имат всички, които носят името Никола, Николина, Нина и Ненка. Нека са живи и и здрави и блгополучието никога да не напуска дома им!

Днес времето ще е облачно, на места сутринта видимостта ще е слаба. Минималните температури ще са между -3 и 2, а максималните - между 1 и 6 градуса.

Пловдивският Общински съвет се събира на редобна сесия от 9 часа, но заради празника местният парламент може да реши да съкрати работния ден.

В града послучай празника ще се организират няколко празнични курбана. Кметът на район ''Източен'' Петър Петров, структурата на ПП ГЕРБ и общинските съветници от района ще дадат рибен курбан от 10.00 часа в храма „Свети Пророк Илия“. Всички жители са поканени.

Кметът на „Южен” Людмил Русанов също ще почете празника от 10 часа в двора на храма ''Света Троица'' съвместно с фирми дарители. В Центъра на града също ще се носи аромат на традиционното ястие. Пред храмовете ''Света Петка'' и ''Свети Спас'' ще бъдат раздадени на миряните над 500 порции печена риба. Организатори са структирата на ПП ГЕРБ в  ''Централен''. 

100 килограма печена риба ще си хапнат и асеновградчани по същия повод и организатори. Рибата ще се раздава пред църквата „Св. Иван Рилски“ и пред 3-те параклиса с името на Св. Никола в квартал Чинара, в Джордж махала и над Асенова крепост.

Празникът в Пловдив ще продължи с музика в клуб ''Петното'' от 22 часа. Там ще забие група Gabana с първи концерт пред “домашна” публика, след присъединяването на Ангел Дюлгеров (китара) и Стойко Милев (бас) към доскорошното трио. Публиката може да очаква един много зареден концерт, с няколко нови парчета и нови аранжименти на добре известните по-стари песни от “Do not cover”, обещават музикантите. Допълнително настроение на събитието ще придаде и имения ден на Никола (барабани).