Всяко човешко същество би трябвало да има поне шанс!

Общество

06-12-2012, 10:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Председателят на ВКС Лазар Груев подкрепи премахването на най-тежката присъда

„Всяко човешко същество би трябвало да има поне шанс", заяви председателят на ВКС Лазар Груев в коментар на въпроса за евентуалното премахване на най-тежкото наказание в НК - "доживотен затвор без право на замяна".

Той посочи още, че това наказание "по никакъв начин не дава никакъв шанс на никому".
Лазар Груев призова тази дискусия да се води спокойно, професионално и да се вслушваме в аргументи, макар че според него тя е една много тежка дискусия и по своята тежест точно толкова тежка, колкото и дискусията за смъртното наказание.

Председателят на ВКС отново припомни и позицията си защо за избор на главен прокурор трябва да се гласува с бюлетина, а не по електронен път.

"Системата, с която гласуваме, има три копчета – "за", "въздържал се" и "против". Следователно тя позволява да се гласува само за един човек и веднага след гласуването се появява резултатът", обясни той.

Така според него за да не бъде опорочен изборът, гласуването следва да се проведе чрез бюлетина, за да има едновременен избор.

Председателят на ВКС посочи и втория си аргумент в защита на тезата си  - това, че при оспорване на вота той може да бъде проверен от Върховния административен съд.