Джамия разделя Лондон

Мисия Пловдив

06-12-2012, 10:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искат забрана за строеж на религиозната сграда

Местният съвет на лондонския квартал Нюхам препоръча на общинския комитет по планиране и строителството да забрани джамията в бившата индустриална зона Аби Милс, намиращ се близо до Олимпийския парк, предаде Би Би Си.

Официалният мотив е, че религиозната сграда не отговаря на транспортната инфраструктура и не би създала необходимите работни места.

Експерти вече коментираха, че изграждането на джамия би застрашило основната катедрала в Лондон - Свети Павел, символ на британската империя.

В източния лондонски квартал Нюхам например предложенията да се построи "мега-джамия", която да подслонява най-малко 12 000 богомолци, раздели местните хора, от които поне една четвърт са мюсюлмани. Британските мюсюлмани се разделиха "за" и "против" консервативното мисионерско движение Tablighi Jamaat, което стоеше зад строежа на джамията, пише news.bg.

Някои се уплашиха от мисълта, че твърдата групировка скоро може да се превърне в най-яркото лице на британския ислям, и то именно там, където ще се проведе олимпиадата през 2012 година.

Други защитиха правото на движението да строи, отбелязвайки че на петъчните молитви джамиите в Нюхам явно са препълнени.

Джамиите и плановете за строителство на джамии предизвиква разгорещени спорове в целия Западен свят, особено на местно ниво. В много градове и противници, и поддръжници на проектите за изграждане на мюсюлмански храмове разбраха, че този проблем ангажира избирателите много повече, отколкото канализацията и библиотеките.