Хвърляме в коша 40% от храната

Общество

06-12-2012, 12:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Найденов иска данъчни облекчения при даряването на храна

Над 40% от храната се изхвърля без да е консумирана, стана ясно по време на дискусия "Пътят на храната – стимули и среда за намиране на решения срещу разхищението на храна".

Земеделският министър Мирослав Найденов определи ставащото като разхищение и посочи, че се работи по промяната на Закона за храните, в който ще се регулира и институционализира хранителната банка.

Министерство на земеделието и Българската агенция по безопасност на храните вече даряват храни на хранителната банка, каза министърът.

Той поиска обаче чиновниците от Министерство на финансите да намерят начини за данъчни облекчения при даряването на храна.

Според Найденов над 1 млрд. хора по света гладуват и не е редно да се изхвърлят толкова много продукти. Над 800 000 са българите, които имат нужда от хранително подпомагане, пресметна той.

Държавата дава 10 млн. на екарисажите да изгарят храна, но нямаме формула да дадем на хранителната банка тази храна, подчерта още министър Найденов.

Най-големият проблем за производителите, преработвателите и магазините, е че не са освободени от ДДС при дарението на храна. България, Чехия и Словакия са единствените страни в ЕС, които начисляват ДДС при даряването на храна.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева обяви, че само за 1 месец са дарили 10 тона храна.

В последните дни са раздадени 3,5 тона риба чрез Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Еврокомисията вече одобри следващата 2013 за година срещу борбата с разхищението на храна.