Сергей се оля и Европа го заля с... критика

Политика

06-12-2012, 12:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Соцлидерът твърди, че ако Бойко не иска да си тръгне с мир, ще си тръгне по друг начин

Шефът на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс и Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП на Европарламента реагираха много остро на изказване на лидера на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

Коментирайки правителството на премиера Бойко Борисов, Станишев вчера заяви в Брюксел, че "този, който, когато загуби доверието на хората, не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин".

"Наистина съм шокиран, че председателят на втората най-голяма политическа партия в Европа е могъл да направи подобно недемократично изказване по време на пресконференция. През 2009 г. правителството на премиера Борисов получи четиригодишен управленски мандат в рамките на честни и демократични избори след многобройните национални и европейски провали на социалистическото правителство, оглавявано от Станишев.

Оттогава насам Бойко Борисов запази макроикономическата стабилност на страната, проведе ефективни реформи и използва разумно европейските фондове за България. Премиерът Бойко Борисов има парламентарно мнозинство, и, както всяко демократично избрано правителство, в края на четиригодишния си мандат отново ще поиска доверието на гражданите", заяви председателят на ЕНП.

"Затова смятам изказването на Сергей Станишев за неприемливо и противоречащо на утвърдените европейски стандарти за демократичност. Очаквам от лидера на социалистическото политическо семейство да поправи своята грешка, като незабавно оттегли думите си", допълни председателят Вилфрид Мартенс.

На свой ред Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП в Европарламента обяви, че само гражданите на България могат да съдят за начина, по който се управлява страната.

"В ЕНП сме обезпокоени от последните антидемократични призиви на президента на ПЕС Сергей Станишев. Смятаме, че те нарушават принципите на диалог и компромис между партиите в ЕП.

Негативният и враждебен тон вредят на политическия климат. Такива изявления се надяваме да не се превърнат в начин за общуване както в БГ, така и в ЕС. Те рушат общественото доверие в целостта на демократичния процес. Ние в ЕНП имаме други принципи и ценности. Убедени сме, че популизмът и лицемерието са недопустими на полето на европейската демокрация.  

И най-важното: гражданите са единствените, които могат да съдят за начина на управление в една държава. Тяхно е правото да дават и отнемат, тяхно е правото да решават кой да управлява и кой да е в опозиция. И те го правят по най-демократичния начин - чрез избори", завършва Дол.