ВМРО: Не унищожавайте символно школо за София

Мисия София

06-12-2012, 12:48

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Училището е едно от първите в столицата след Освобождението

За опасността от закриването на  13 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и предоставянето на сградата за неясни цели алармира общинският съветник на ВМРО в София Ангел Джамбазки.

"Общинските съветници на ГЕРБ подписват на практика смъртната присъда на училището, което е вековен възрожденски център и олицетворение на най-добрите български образователни традиции. Заличаването му от образователната история на София не е правилно решение", посочва Джамбазки.

Той настоява незабавно в сградата на 13-то основно училище да бъде преместена Националната гимназия за древни езици и култури, която в момента също е под циганска обсада в квартал "Модерно предградие".
 
"Св. Св. Кирил и Методий" е едно от първите училища в София след Освобождението.

Днес обаче то попада в конфликтната зона около печално известния Женски пазар.

"В списъчния състав на славното някога училище са останали да вегетират около 50-тина цигани, дворът на училището е катун, убежище на всякакви дегенерати", разказва Джамбазки.
 
Още преди години общинският съветник от ВМРО поиска заличаването на сегашните сергии на Женския пазар и създаването на тяхно място на занаятчийски работилници и тържище за регистрирани селскостопански производители. Първоначално общината демонстрира загриженост по темата, но досега не са предприети реални действия.
 
За да се запази културния и символен образ на тази част от столицата, престъпното сборище, трябва да бъде премахнато, посочва общинският съветник от ВМРО.

"Облагородяване, хигиенизиране и "културизация" на района ще бъде в полза както на столичани, така и на гостите на града", убеден е Ангел Джамбазки.