Прокуратурата подхвана шефа на болницата в Девин

Мисия Пловдив

06-12-2012, 13:01

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нови протести срещу затваряне на здравното заведение и блокиране на пътя за Пловдив и Смолят готви жителите на Девин, Борино и Доспат

Прокуратурата е образувала дело срещу изпълнителния директор на МБАЛ – Девин, съобщиха от пресцентъра на полицията в Смолян.

Причината е сключена през февруари 2010 г. неизгодна сделка между болницата и акционерно дружество от Пловдив за извършване на ремонт на помещения за компютърен томограф и литотриптер. По първоначални данни са нарушени разпоредбите, уреждащи обществените поръчки, от което са нанесени щети в размер на около 50 000 лева, предава БТВ.

Затворената болница в Девин се превърна в сериозен проблем за местните. Поредният им протест е планиран за 12 декември. Инициативният комитет излезе със свое обръщение:

„Уважаеми съграждани от общините Девин, Борино и Доспат,

Инициативния комитет за здраве на гражданите от трите общини, най сърдечно Ви благодарим за вашата подкрепа и разбиране при провеждането на протестните митинги за отварянето на МБАЛ Девин ЕАД.

Изминаха 40 дни от провеждането на протестите в гр.Девин и гр.София.

Уверяваме Ви, че през този период инициативния комитет, Кмета на общината и целия Общински съвет не сме спрели нито за минута на търсим пътища и варианти за решаване на този огромен проблем, а именно отварянето на нашата болница.

На срещата с Вицепремиера и Министъра на финансите г-н Дянков, бяхме уверени, че няма да има никакъв проблем за създаване на ново дружество, с която и да е държавна болница. За тази цел беше създадена контактна група начело с Кмета Цветалин Пенков. Проведени бяха няколкократни срещи с ръководствата на ВМА гр.София, Правителствена болница ”Лозенец” гр.София и УМБАЛ ”Св.Георги” в Пловдив. От трите медицински заведения получихме принципно съгласие за създаване на новото дружество. До този момент нямаше съгласие единствено от Председателя на здравната комисия в парламента Г-жа Дариткова и от Министъра на здравеопазването Г-жа Атанасова. Тяхното предложение отправено само чрез медиите бе единствено МБАЛ ”Братан Шукеров” гр.Смолян да изнесе дейността си с две отделения с по пет легла в гр.Девин.

Това медийно предложение не ни удовлетворява, тъй като то не отговаря на нуждите на нашите граждани. Това според нас е прах в очите и ние не сме съгласни да бъдем манипулирани по този начин. И до този момент нашите тежко болни отиват до Смолян и от там са препращани към Пловдив и София. Кому е нужно да правим този триъгълник. Упорството на Г-жа Дариткова и Г-жа Атанасова няма край.

Затова ние изпратихме протестна декларация до Президента на Република България, Министър Председателя, Министъра на здравеопазването, до всички народни представители в Народното събрание и до Областния управител на гр.Смолян.

Ако и сега никой не ни чуе и не се реши нашия проблем Инициативния комитет Ви предлагаме на 12.12.2012г. да преминем към гражданско неподчинение като затворим пътя за Пловдив и Смолян, докато се разрешат нашите справедливи искания.

Онези от вас които са съгласни с нашето предложение, моля да ни подкрепят. Благодарим Ви още веднъж!“Снимка на Деня

Щрихи от Плевен