Любо Божинов: Бургас има един отбор – Нефтохимик!

Спорт

06-12-2012, 13:17

Автор:

Явор Пиргов

Всичко от Автора

Според мен обединение с Черноморец е невъзможно, мечтая за бургаско дерби в елита, твърди полузащитникът

Любомир Божинов е роден на 16 май 1986 година. Играл е за Нефтохимик, Черноморец и Локо (София), а в момента отново носи екипа на "шейховете", като е с основна заслуга за лидерското място на тима в "Б" група. Бившият младежки национал се съгласи да отговори на въпросите на Burgasutre.bg.
 
- Любо, преди няколко месеца не се знаеше дали ще има Нефтохимик, а сега сте на първо място в “Б” група, на какво се дължи това?
- Да, определено бяхме в неведение около бъдещето на отбора. Не знаехме къде ще играем, кой ще остане, кой ще е спонсор… Благодарение на кмета на Бургас, на Лукойл, на нашите фенове и на всички бургазлии, които обичат футбола отборът продължи съществуването си. Усилията на тези хора не останаха невъзнаградени и даваме всичко от себе си, за да докажем, че не са били напразни.
 
- Това първо място подсказва, че имате амбции за "А" група, говорите ли вече за това и как виждаш отбора - готов ли е да играе в елита?
- Абсолютно, да. Всички в отбора се надяваме от следващото първенство Нефтохимик да е в “А” група. Амбицирани сме до краен предел да се завърнем в елита и се надяваме догодина Бургас да има два отбора там. Мисля, че имаме потенциал да покажем добри игри в така наречената група на майсторите. Разполагаме с доста млади и перспективни футболисти, които искат да растат и това ще е идеална възможност за тях да докажат качествата си пред цяла България.
 
- Ти специално как се чувстваш в Бургас? можеш ли да кажеш, че това е твоя футболен дом?
- Да, така е на сто процента. Тук съм роден, израстнал съм в Нефтохимик, , юноша съм на отбора, имаме страхотен колектив, резултатите до момента сами показват… Да, Бургас винаги е бил моят футболен дом.
 
- Опита в Локо (София), съжаляваш ли за нещо?
- Локомотив (София) е в историята за мен. Изкарах около половин година там. Имах и хубави моменти в началото, които бяха свързани най-вече с началото на престоя ми в отбора. След това нещата се промениха и нямам кой знае колко положителни емоции. Не съжалявам, че носих червено-черната фланелка, макар че си тръгнах с недобри чувства от там, но все пак не искам да подценявам и да пренебрегвам факта, че “железничарите” бяха тези, които ме потърсиха, когато бях без договор.
 
- Ти си играл и в Черноморец - къде обаче е сърцето ти?
- На този въпрос, отговорът е категоричен – сърцето ми е зелено. За мен в Бургас има само един отбор и той е Нефтохимик. Да, вярно е, че съм играл в Черноморец, но тогава така се стекоха обстоятелствата.
 
- Има слухове, че е възможно обединение на двата отбора сега. Как би го коментирал?
- Според мен това са само слухове. Не знам за такова нещо. Лично аз искам Бургас да има два отбора в “А” група.
 
- Освен силния колектив, кои са другите козове на Нефтохимик?
- Един от най-силните ни козове е, че тази година се завърнахме на нашия стадион.  На “Лазур” идват повече хора. Феновете се чувстват у дома си. Настроението и подкрепата са други. Теренът в сравнение с онзи, на който играехме миналата година е доста по-добър. Другото ни предимство са няколко момчета на по 19-20 години, които са младежки национали и са много амбицирани. Пожелавам им да постигнат целите си и един ден да заиграят в много по-големи отбори.
 
- Ти връщаш ли се назад във времето? Правиш ли си равносметка? И ти беше младежки национал, а сега играеш в “Б” група... Съжаляваш ли за нещо?
- Времето ми в младежкия национален отбор беше преди около 5-6 години. Това е един невероятен спомен и огромна чест, но вече е минало. Не съжалявам, че съм в “Б” група. От мен зависи да отида в по-добър отбор. Сега съм на 26 години, което е чудесна възраст.
 
- Какво е нивото в “Б” група? Би ли отличил друг отбор?
- За съжаление нивото на “А” група е слабо, а какво да кажем за “Б” група… При нас всеки може да бие всеки. Освен Нефтохимик има отбори като Спартак (Плевен), Светкавица, и Банско, които според мен ще са ни основни конкуренти за влизане в елита.

- Какво очакваш от битката в елита - Левски, Лудогорец или ЦСКА?
- Ще бъда откровен – очаквам Лудогорец да защити титлата си от миналата година. Те, според мен, са най-постоянни в изявите си. Но ще бъде интересно. Левски и ЦСКА не са за отписване.

- За финал какво ще пожелаеш на феновете на Нефтохимик за Коледа, а и на всички българи? Какво пожелаваш и на себе си?
- На абсолютно всички желая здраве. Нека са по-оптимистично настроени.