"Социализъм" най-търсената дума онлайн

Мисия Пловдив

06-12-2012, 13:19

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С минимална разлика на второ място в US класацията "Десетте думи на годината" се нареди "капитализъм"

"Социализъм" оглави класацията на най-търсената дума от американците на уебсайта на речника "Мериам Уебстър". С незначителна разлика втора се подреди „капитализъм“.

Регистрирахме значително повишаване на търсенето в интернет на думата "социализъм" в деня на изборите, но интересът към двете думи не отслабна през цялата година, посочи Питър Соколовски, редактор на най-големият американски речник, който ежегодно обявява "Десетте думи на годината", съобщава БТВ.

Кулминацията в търсенето настъпила по време на дебатите върху здравната реформа на президента Барак Обама, която според противниците му, е вдъхновена от социализма.

Невероятно е да видиш как една дума може да завладее потребителите след дебати или реч, коментира президентът на "Мериам Уебстър" Джон Морс.

Очевидно е, че хората са потърсили думите "социализъм" и "капитализъм", за да разберат коментарите, добави той.

Останалите думи в ТОП 10 за 2012 г. също са в по-голямата си част с политически подтекст.

Сред тях са френската "bigot" (лицемерно набожен), която в английски е със смисъл на "тесногръд, нетолерантен"; друга дума от френски език – "туше", която означава "точно попадение" във фехтовката, използвана от участник в популярното риалити "Сървайвър", а също думите "брак", "демокрация", "глобализация" и "професионализъм".

Думата на миналата година беше "austerity", която означава "аскетичност", а също "строги икономии, ограничения". Думата на 2010 г. пък беше "прагматичен".