Ваксина вкара бебе в кома

Мисия Пловдив

06-12-2012, 14:35

Снимка:

Личен архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Малкият Филип е със затворени очички от година, спасяват го в Русия

Една майка от Пловдив чака всеки ден ''заспалото'' й дете да отвори очи. Вирусна инфекция преобръща живота на семейството на Светла Пенкова и Игнат Славков. Заболяването обрича сина им - двегодишния Филип на кома в продължение на цяла година. За голямото изпитание разбрахме от рехабилитатора на бебето. Тя прави всичко възможно молбата за помощ да стигне до повече хора.

Бебето се ражда в 7-ия месец с четвърта степен недоносеност - под 2 килограма. Оставят го в болница докато стигне нужните килограми. ''Беше голяма борба, но успяхме. Изписаха го жив и здрав'', разказа за Plovdivutre.bg майката Светла. Забавеното достигане на тегло налага поставянето на ваксини на Филип да започне след шестия месец. Лекарите пропускат ''малката подробност'', че ваксината срещу морбили, която на здрави деца се прави на 13-месечна възраст, на Филип трябва да се постави по-късно. След консултации със специалисти майката стига до извода, че именно по-ранното слагане на ваксина е причина за вирусното заболяване, покосило сина й.

''След манипулацията той изпадна в състояние на кома – мозъчната му дейност спря, но органите му функционират нормално'', уточнява Светла. Злощастната случка поставя началото на най-тежкото изпитание за семейството. Два месеца за Филип се грижат в Интензивен център на Детска клиника, но случаите на т.нар. будна кома българското здравеопазване е оставило на произвола на съдбата. Освен липсата на клинични пътеки за лечение няма и специализирани клиники и центрове за рехабилитация. Родителите на Филип са обучени от медиците да се грижат за бебето и то е изписано.

От месеци 24 часа в денонощието всички сили и средства на семейството са вложени в едно – поддръжането на живота на детето. Над леглото на Филип почти през цялото време бди баба му. На майката и таткото се налага да работят, за да могат да платят издръжката на единствената си рожба. Само рехабилитацията на ден струва 20 лева. Услугата не се поема от Здравната касата. На месец за вливките, хранителните добавки и рехабилитацията на семейството са нужни около 1500 лева.

Сега те виждат спасение в Русия. Трансплантанция на стволови клетки може да ''събуди'' мозъка на Филип, твърдят от клиниката, с която семейството се е свързало. Официалният отговор на лечебното заведение ще пристигне преди Коледа. Тогава Филип ще има право да кандидатства за помощ от Фонда за лечение на деца. Манипулацията и престоят в клиниката са много скъпи, непосилни за семейството. Само първият курс на трансплантация ще излезе между 18 и 25 хиляди долара. За това от вчера родителите на детето са обявили публично дарителска сметка. ''Не исках да се стига до тук. Всеки ден се надявахме Филип да отвори очички и да не е нужна благотворителна кампания'', сподели съкровенната си мечта Светла.

Житейското изпитание никога не е само за едната страна. Урокът идва както за тези, които имат нужда от помощ, така и за онези, на които предстои да се научат да подават ръка. Plovdivutre.bg подкрепя кампанията. Ето и дарителската сметка:

Филип Игнатов Славков

IBAN: BG40 UNCR 7000 1520 7863 99

BIC на УниКредит Булбанк: UNCRBGSF

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен