Общината сваля тролейбусните кабели

Мисия Пловдив

06-12-2012, 15:53

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Завеждат искове за над 1,4 милиона лева срещу превозвача "Транс сити"

Два иска на обща стойност 1,4 милиона лева срещу превозвача "Транс сити" ще внесе Община Пловдив в съда другата седмица. Това съобщи кметът Иван Тотев. Той беше категоричен, че общината е стартирала процедури за сваляне на контактната мрежа за тролейбусите в града. 

Първият иск ще бъде за 300 000 лв., а малко след него ще бъде внесен още един за 1 100 000 лв. След тези два иска ще последват още няколко. По този начин Община Пловдив става най-големият кредитор и ликвидатор на фирмата. Така ние ще сме първи при влизане на синдик и обслужване на задълженията, заяви още Тотев. По отношение на тролейбусния транспорт той каза, че към момента опция за възстановяването му няма. Общината не притежава подобен финансов ресурс. Евентуалните варианти са два - или намиране на реален инвеститор, или кандидатстване по европрограми през следващия програмен период. За това обаче  е твърде рано да се говори, защото все още не е ясно какво ще бъде финансирано през него. Мрежата обаче в момента е частна собственост и трябва да бъде свалена. На системата може да бъде наложена обезпечителна мярка. Така та ще бъде демонтирана и взета от общината за съхранение. Това една от възможностите, по които работим, заяви още кмета.

Кметът отново заяви, че към прекратяване на приватизационния договор с "Градски транспорт" от страна на общината няма да се върви, тъй като активите на въпросната фирма са в пъти по-малки от задълженията й.