Скокът на местните налози скара старейшините

Мисия Пловдив

06-12-2012, 16:56

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Декларация на НИЕ породи бурен дебат в Общинския съвет

Специална декларация срещу предстоящото увеличение на местните данъци и такси бе представена пред Общинския съвет днес. Документът бе изчетен на трибуната от Слави Георгиев от партия НИЕ. По никакъв начин няма да подкрепим каквото и да е повишаване на данъчната тежест върху гражданите, защото това преминава границите на разумното. Това управление премахна почти всички социални придобивки на пловдивчани и  увеличи всички възможни такси и налози за граждани и фирми. Тази политика води до сериозно обедняване на пловдивските семейства, до масови фалити на фирмите от малкия и среден бизнес, до ръст на безработицата и до опразване на общинската хазна. Крайно време е партия ГЕРБ да осъзнае последствията и в името на развитието на Пловдив да оттегли предложението за увеличаване на местните данъци и такси, се посочва в документа.

Акцията на войводите бе последвана от бурен дебат. Спас Гърневски заяви, че увеличението е нужно, за да не тръгне и България по пътя на Гърция и Испания. Не можем само да щракаме с пръсти, заяви тъмносиният съветник. Държавите, които давате за пример имат много по-висок стандарт на живот и дори в кризата имат в пити по високи доходи. Омръзна ми като при социализма все да ни казват как капитализма загнива, а ние цъфтим , репликира го Илко Илиев.

От мнозинството посочиха, че е редно данъците да се дигнат защото нещата в Пловдив вървят напред и се работи по множество проекти, за разлика от предишния мандат. Бившият кмет Славчо Атанасов заяви, че не е коректно управляващите да се хвалят с направеното за града в областта на инфраструктурата, след като по тяхна инициатива финансовият министър Симеон Дянков е забавил плащанията, които сега се влагат успешно.
Веселин Маневски от ГЕРБ на свой ред отвърна, че забавянето е имало причина. Г-н Дянков дава пари само там, където има доверие и прозрачност. Вие щяхте да похарчите парите за оръжие срещу Кадафи. Това породи спор около превратите от десните и левите политически партии и социалните им ангажименти. След редица исторически примери Николай Радев от левицата, който призова съветниците към повече разум. Той подчерта, че в политиката няма нужда от поетически хвалебствия, а от здрава ръка. Той бе репликиран от Спас Гърневски от ДСБ с думите: Комунистът си е комунист, освен тояга, друго не знае!