Внимавайте, Фейсбук уволнява

Пловдив Лайф

06-12-2012, 22:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето историите на хора, загубили работата си заради социалната мрежа

Социалните мрежи са пристрастяващи, няма спор. В дадени случаи обаче може да навредят сериозно. Ако не искате да загубите работата си по най-неприятния начин, ето няколко случая, които могат да подскажат какво да не правите, пише Profit.bg.

Стажант описал работодателя си в статус във Facebook като "манипулатор и експлоататор". Обучението той определил като "пълни глупости за минимално заплащане". След като бил уволнен заради своите духовити забележки, той опитал да се защити по съдебен път, но съдът отсъдил, че уволнението му за законно.

Сервитьорка във верига пицарии в Америка останала да работи извънредно, тъй като имало двойка, която искала да си поръча още храна в извънработно време. За нейните допълнителни усилия, тя получила като бакшиш само пет долара, което отприщило раздразнението й под формата на ругатни във Facebook. Шефът й я уволнил веднага, с обяснението, че за компанията е изключително важно какво говорят служителите за клиентите.

Коментар и линк към песен също може да ви коства работата. Служител споделил с колегите си линк към видеото на песента "Bück Dich hoch" ("Стегни се") на немската група Deichkind, в която става дума за безцеремонен шеф, който само командва служителите си и не им позволява да си почиват въобще. Мъжът коментирал видеото така: "Хм, странно. Защо ли толкова ми харесва тази песен, мили приятели?!"

Работодателят обаче не оценил сатиричните му заложби и, след като не намерил това за забавно, го уволнил. „Изявлението на бившия ни служител може да бъде разбрано само и единствено по един начин, и той е, че това, което се пее в песента, е равнозначно на условията на труд в нашата компания", казват от компанията. Служителят завел съдебно дело, което още не е приключило.

Много внимавайте, когато натискате бутона "Харесвам". Един полицай в Америка показал през Facebook, че харесва кандидат-шеф на полицията (в Америка те се избират директно по области). Проблемът обаче бил, че този кандидат бил за областта, в която самият полицай работел.

Както може да се очаква, настоящият му шеф не „лайкнал“ това, че подчинения му открито подкрепя неговия съперник и моментално го освободил от работа. В момента полицаят води дело за нарушаване на свободата на словото.

В отпуска сте по болест, а в същото време споделяте снимки във Facebook от почивката си? Това си е за уволнение сигурно си мислите, има много такива случаи. Така си мислил и работодател, който уволнил стажантка без предизвестие заради статуса „Отивам на лекар, а после си стягам куфара и заминавам". В конкретния случай обаче се оказало, че тя се нуждаела от въпросната почивка поради невродерматит (заболяване на кожата). Тя разбира се завела дело, при което поне получила обезщетение от 150 евро и написване на добра препоръка.

"Мигрената дойде незабавно, без предшестващи симптоми" – това била причината на служителка на швейцарската осигурителна каса да помоли за няколко дни болнични, под предлог, че не може да гледа яркия екран на компютъра, заради главоболието. Щом се прибрала вкъщи обаче тя отворила Facebook и не спряла да лайква, споделя, коментира и качва снимки до последния ден на болничните, което разбира се било видяно от всички нейни колеги. Последвало уволнение, разбира се.

Начална учителка в Америка загубил работата си, след като написала в социалната мрежа, че била "пазач на бъдещи престъпници". 333 приятели споделили нейния статус, при което го прочели и някои родители. Съдията не взел под внимание опитите й за защита, че някои деца постоянно пречат на провеждането на нормален час и дори се биели. "Публикацията е недопустима", отсъдил съдията и оправдал уволнението.

На друг служител пък му хрумнало да определил колегите си като "мазни свине" и "тъпаци" във Facebook. В опита да спаси работата си, пред съда той обяснил че "действал импулсивно и бил афектиран", когато го написал, но това не му помогнало. В крайна сметка обаче едно изказване във Facebook тежи повече от това да кажеш нещо на някого в очите, тъй като статусът може да бъде препрочитан много пъти. Така че всеки, който говори лошо за колегите си, нека знае, че рискува работата си.