Не си играй с огъня, призовават от пожарната

Мисия Бургас

07-12-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Спецовете в областта апелират към повишено внимание при употребата на бенгалски огън, свещи и пиратки

Заради горчивия опит от предходни години около Коледните и Новогодишни празници от Бургаската служба по пожарна безопасност се обръщат с призив към хората да бъдат особено внимателни при употребата на всякакви пиротехнически изделия по празниците. Бенгалският огън и свещите по кандилата също не са за подценяване. Най-малкото невнимание ни излага на риск, а огъня не прощава, са категорични експертите.Те апелират гражданите да спазват стриктно правилата за пожарна безопасност, за да не превърнем празника си в трагедия.

Ето и някои превантивни съвета:

- Ползвайте  само  стандартни  отоплителни  уреди  и  електрически прибори.

- Печките с твърдо и течно гориво да бъдат включени в стандартни комини и да отстоят от горими материали на 0,80 м, а тръбите им на 0,50м.

- Комините и димоотводните тръби се почистват от сажди и отлагания в началото на отоплителния сезон, както и при необходимост.

- Не разпалвайте  печките с  твърдо  гориво  с горими течности, а  за тези с течно гориво ползвайте само нафта, като се зареждат и палят в студено състояние.

- При използване на електрически печки, те да се поставят на разстояние 0,5м отпред и 0,15м отзад от горими материали.

- Изключвайте електрическите уреди след употребата им и при спиране на ел. напрежението.

- Не претоварвайте  електрическата  инсталация и  не  подсилвайте изгорелите електрически предпазители (бушони).

- Когато  подовата  конструкция е горима, отоплителните  уреди  да се поставят върху негорима подложка.

- При използване на  газови печки и уреди, задължително спазвайте инструкцията за експлоатацията им.

- Забранява се складирането на материали и оборудване в коридори, стълбища,  други пътища за евакуация, както и в общите части на жилищните сгради.

- Паленето на бенгалски огън и свещи да става при добра организация и контрол, особено в присъствието на деца. Запознайте децата с евентуалните последици от играта с огъня.

- При употреба на пиротехнически материали, задължително спазвайте инструкциите на завода производител и не използвайте в близост до горими и леснозапалими материали.

При пожар веднага съобщете на телефон  112 след което незабавно започнете гасене с подръчни противопожарни уреди и съоръжения, и организирайте евакуацията на застрашените от пожара граждани и имущество.

Повече информация за Вашата пожарна безопасност ще намерите на интернет страницата на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - www.pojarna.com