Най-достъпни за медиците ни – Швеция и Германия

Най-доброто от печата

07-12-2012, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Скандинавците предлагат безплатна квартира и езикови курсове

Швеция, Дания и Германия се оказват най-достъпните държави за българските медици. Справка в общата европейска мрежа за набиране на персонал „Юрес” показва, че болниците в тези страни изпитват най-голям недостиг на кадри и така нашенците по-лесно биха се реализирали. Освен това скандинавците предлагат за медиците от други държави езикови курсове и безплатни квартири, които иначе биха изяли сериозна част от доходите.
От всичките над 1,2 млн. свободни позиции, обявени към момента в „Юрес”, най-много са вакантните места за медицински персонал.

Само в Германия болниците се нуждаят от 3145 лекари, 327 фармацевти, 145 зъболекари, 7431 медицински сестри и 3943 акушерки.

Работодателите в Швеция и Дания пък са готови да наемат веднага между 200 и 300 психиатри, патолози и мамолози. Заради екстрите към заплатите в Швеция само за седмица са успели да привлекат над 2000 медицински сестри от цяла Европа.
В Белгия пък най-голяма е нуждата от акушерки – клиниките са обявили 3031 вакантни места.
Обявите за помощници в стоматологични кабинети са най-малко. Такива специалисти се търсят във Великобритания – 132-ма, и в Австрия – 105 души. Франция пък спешно се нуждае от 395 масажисти, на които се предлагат между 12 и 15 евро на час.

Възможността за работа в рамките на Европейския съюз се гарантира от принципа за свободно движение, припомниха от офиса на Европейската комисия в столицата. От 2014 г. освен в 27-те страни членки българите ще могат да работят в Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. От Агенцията по заетостта пък обясниха, че в почти всички бюра по труда има съветници на „Юрес”. Тяхната задача е да ориентират работодателите, безработните българи и онези, които търсят реализация в чужбина как да се регистрират в общата европейска мрежа за набиране на персонал.

„Напоследък медицинските ни сестри и акушерките предпочитат да работят в социални заведения в страни като Швейцария, Австрия и Белгия. Автоматичното признаване на дипломите им след 2007 г. и синхронизирането на трудовото законодателство в страните членки на ЕС им осигуряват спокойствие и възможност за развитие”, обясни Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. По думите й тенденцията по около 1000 медицински сестри и акушерки да напускат страната ни всяка година не се е променила. Зад граница те получават между 1500 и 2500 евро месечно.

Немските села обаче продължават да се пълнят с български лекари. „Те заминават за Германия на мястото на тамошните си колеги, които пък отиват за по-високи заплати във Великобритания. Британците от своя страна се изнасят в САЩ и така освобождават места за немските лекари”, обяснява и д-р Димитър Ленков от БЛС. В Германия нашите медици започват с минимална заплата от 5000 евро, като седмичната натовареност е от 35 до максимум 40 часа. „Могат да направят и специализации почти без пари”, уточнява той. Над 380 лекари вече са заминали зад граница от началото на тази годината.
„Притеснително е, че 37% от студентите по медицина в последен курс на обучение заявяват, че искат да заминат на работа във Великобритания”, съобщи неотдавна Анна-Мари Виламовска, секретар по здравеопазване, образование и наука в президентството.


Мадрид с квартал “Шумен”

"Мадрид си има квартал, който се казва "Шумен" - шегуват се българи, които в търсене на хляба са стигнали до испанската столица. Става дума за Хетафе - градче в голямата столична метрополия с около 160 хиляди жители. Няколко хиляди от тях са от Шумен. Така се е получи, когато след промените българи тръгнаха към Испания, всеки търсеше роднини или земляци и в Хетафе се оформи шуменска общност, разказват емигранти. Шуменските връзки на квартала са известни покрай носталгичните нашенци, които са написали със спрей върху табелата на входа на града: Шумен.
Указателните табели преди входа също предупреждават: Шумен - 500 метра, Шумен - 100 метра. По неофициални данни обаче най-много шуменци работят в Гърция, предимно жени, които се грижат за възрастни хора, а в летния сезон и мъже, ангажирани в селското стопанство.
Шуменска колония има и в Лондон.