Павлова прави първа копка на Южен поток

Парите

07-12-2012, 07:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По предварителни разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще направи днес първа копка на газопровода "Южен поток" от страна на българското правителство, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

На събитието в руския пристанищен град Анапа ще присъства и руският президент Владимир Путин. Очаква се той да е придружаван от официални представители на Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия, които същоучастват в проекта.
България одобри окончателното инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток" на 15 ноември. Подписите си под договора сложиха Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.
По предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 при обща цена от16 милиарда евро. Дължината на родното трасе на "Южен поток" е 540 км с 59 км отклонение. Дължината на черноморския участък пък е над 900 км. Има 3 компресорни централи с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна, северната точка е при границата със Сърбия. След старта на експлоатацията  газът ще постъпва от Русия направо в България.
"Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който ще диверсифицира маршрутите за доставка на природен газ за Европа, чрез транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море. По план газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015 г., а пълната мощност (63 милиарда куб.м газ) бъде достигната през 2018-2019 г.