Берлин продава чифт подводници на Кайро

Новините

07-12-2012, 07:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сделката е за близо 700 млн. евро., Израел се обяви против

Германското правителство одобри продажбата на две подводници клас "Делфин" на Египет. Стойността на сделката ще възлезе на около 700 млн. евро. Контрактът е бил отлагана дълго време поради натиск от страна на Израел, който се обяви против. Йерусалим разглежда сдобиването на Кайро с такова модерно оръжие като заплаха за националната си сигурност.

По този повод германският външен министър Гидо Весервеле подчерта, че страната му не може да постави своя износ на военна продукция в зависимост от мнението на Израел. Еврейската държава също разполага с подводници клас "Делфин", които са модернизиран вариант на проект 209. Четвъртата подводница от този клас бе доставена на Израел през май тази година. Експерти допускат, че тези подводници са преоборудвани така, че от тях да могат да се извършват пускове на ядрени ракети.

Подводниците клас 209 имат водоизместимост 1 900 т, дължина 57 метра и широчина 6,8 м. Те са способни да се потапят максимум на 200 м., и да плават автономно 30 дни. Имат по шест торпедни апарата калибър 533 мм. и четири – 650 мм, предава БГНЕС.