Безредици в Атина, арестуваха десетки

Новините

07-12-2012, 08:10

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Размирици на демонстрация в памет на младеж, застрелян от полицай

Най-малко 56 души бяха задържани при сблъсъци между демонстранти и полицията в Атина. Размириците станаха по време на демонстрация в памет на тийнейджър, застрелян от полицай в центъра на гръцката столица на 6 декември 2008 г. Полицията е овладяла ситуацията.

Три шествия се проведоха в Атина вчера - преди обяд в центъра се събраха ученици, студенти и преподаватели. В 17 часа паметта на 17-годишния Алексис Григоропулос почетоха всички леви партии, а от 19 започна и демонстрация на анархистите. Центърът на гръцката столица беше поставен под засилена охрана от силите за борба с масовите безредици. Парламентът и другите обществени сгради бяха обградени от троен кордон полицаи. Въпреки това група младежи с качулки започнаха да хвърлят камъни, а жандармерията отговори със сълзотворен газ. Сблъсъци имаше и на остров Родос.

Полицаят, който изстреля смъртоносния куршум по Алексис Григоропулос бе осъден на доживотен затвор през 2010 г. Колегата му, който е присъствал на инцидента, получи 10-годишна присъда с право на помилване и бе освободен от затвора през 2011 г, припомня бТВ.