Влаковете с ново разписание от 9 декември, пускат допълнителни композиции

Региони

07-12-2012, 10:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Превозът на пътници ще се извършва с общо 510 влака

Новото разписание на влаковете влиза в сила от 9-и декември, съобщават от БДЖ. В новия график са предвидени допълнителни влакове по различни направления в страната.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 510 влака, от които 10 международни бързи влака, 77 бързи влака (като 8 от тях са със задължителна резервация), 135 пътнически влака и 288 крайградски пътнически влака.

Промените в графика за движение на влаковете засягат различни железопътни участъци на страната. Част от тях са съобразени с постъпили през годината предложения и молби от страна на клиенти, областни и общински администрации, а други са свързани с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав, както и с търговската политика на компанията в условия на криза, посочват от железопътния превозвач.

В новото разписание е предвидено редуциране на някои влакове, които са с изключително ниска рентабилност и чието движение реализира неоправдани разходи.

Чрез направените корекции в разписанията на влаковете са постигнати значителни намаления във времето за пътуване на някои от тях в определени участъци. Времето за пътуване на директните влакове между София и Варна през Пловдив, ще бъде намалено с един час, а влаковете между София и Благоевград ще изминават разстоянието между двата града за 35-40 минути по-кратко време.

С влизането в сила на новото разписание ще бъдат пуснати в движение два допълнителни бързи влака между София и Бургас през Карлово. Бързият влак от София за Бургас ще заминава от София в 11:45 ч. и ще пристига в Бургас в 17:59 ч. Влакът от Бургас за София ще тръгва от Бургас в 09:05 ч. и ще пристига в София в 15:18 ч.

Подобрява се обслужването с железопътен транспорт на пътниците от областите Силистра и Разград, като за целта ще се движат директни вагони по маршрута Силистра – Самуил – Разград – Русе – София и обратно.

При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на допълнителни крайградски пътнически влакове, които ще обслужват предимно пътуващите до работните си места и обратно в пиковите часове на деня. В региона на София ще бъдат пуснати в движение четири допълнителни пътнически влака.

От Своге за София всяка сутрин ще пътува още един пътнически влак, който ще заминава от Своге в 06:45 ч. и ще пристига в София в 07:36 ч. В следобедните часове от София за Своге също ще се движи още един пътнически влак, който ще тръгва от София в 17:06 ч. и ще пристига в Своге в 17:54 ч.

През работните дни от седмицата по маршрута Перник – София също е предвидено да пътува още един допълнителен влак, който ще заминава от Перник в 07:00 ч. и ще пристига в София в 07:56 ч. Допълнителен пътнически влак ще се движи и всяка сутрин от Вакарел за София. Влакът ще тръгва от Вакарел в 07:08 ч. и ще пристига в София в 07:57 ч.

През летния сезон на 2013 г. ще се движат и 10 допълнителни международни бързи влака, които ще пътуват в определени дни от седмицата.