Общината печели делото за „Ловен парк“

Мисия Пловдив

07-12-2012, 12:13

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Решението на съда е окончателно

Община Пловдив спечели на последна инстанция делото за собствеността на търговски обект „ресторант с кафе-сладкарница „Ловен парк“ с обща застроена площ от 635.17 квадратни метра. Върховният касационен съд не допусна касационно обжалване на делото, заведено срещу Община Пловдив от „Хеброс-89“ ООД за собствеността на имота. Това съобщи директорът на Дирекция „Правно нормативно обслужване“ Илиан Иванов.

Към 1989 г. имотът е държавна собственост, поверен за стопанисване на държавни предприятия. Ищецът твърди, че с регистрирането на Общинска фирма „Ритон“ година по-късно той е включен в уставния фонд на фирмата, която после става съдружник в „Хеброс 89“ ООФ /впоследствие „Хеброс“ ООД“/. По този начин ресторант „Ловен парк“  е станал част от капитала на дружеството, твърди ицещът.  Това обстоятелство е дало основание на жалбоподателя да се сдобие с нотариален акт през 2004-та година. Той претендира собственост на имота и по изтекла давност. Община Пловдив обаче оспорва констативният нотариален акт.

Предоставените доказателства не установяват твърдението на ищеца обектът да е внесен в капитала на дружеството при учредяването му през 1989 г. като Дружествена фирма с ограничена отговорност „Хеброс 89“ от страна на съдружника Общинска фирма „Ритон“. Напротив, към момента на учредяването обектът не е бил завършен.

ВКС потвърждава решението на предходната инстанция – Пловдивския окръжен съд от началото на 2012-та година, което посочва, че „Хеброс 89“ ООД не е придобило правото на собственост върху спорния обект чрез включването му в уставния фонд на Общинска фирма „Ритон“. Ищецът не би могъл да придобие имота и по давност спрямо Община Пловдив с оглед абсолютната забрана за придобиване по давност на вещ, която е държавна или общинска собственост. Отменен е и нотариалният акт на фирмата за собствеността на търговски обект „ресторант с кафе-сладкарница „Ловен парк“ с обща застроена площ от 635.17 кв. метра.