Къде да се родиш през 2013 г.

Животът

07-12-2012, 13:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това е първият път, когато се оценяват качеството на живот и бъдещите перспективи на гражданите в около 80 страни по света от 1988 г. насам

Ако си мислите, че най-доброто място за живеене е САЩ, то тогава може би се заблуждавате. Или поне до този извод са стигнали от сп. "The Economist" в тяхното изследване "Къде да бъдеш роден през 2013 г.", пише econ.bg.

Това е първият път, когато се оценяват качеството на живот и бъдещите перспективи на гражданите в около 80 страни по света от 1988 г. насам. 

Ето и класацията:

На 10-о място е Хонг Конг

Хонг Конг е новият азиатски Ню Йорк. Голям. Елегантен и богат. Градът е разположен на полуостров в южната част на Китай и е бил британска собственост. Днес е по-добре човек да се роди там, отколкото във Великобритания. За сравнение, Великобритания е класирана под номер 27. При миналото такова изследване, през 1988 г. „The Economist“ публикува "Къде е най-добре да се роди човек" и тогава Великобритания, заедно с Хонг Конг, бяха класирани на 7-мо място.

Номер 9: Канада

По добре да бъдете родени там, отколкото в САЩ. Все пак Канада излиза от първата петица, в която членуваше през 1988 г.

Номер 8: Холандия

Още една малка и богата страна. Точно такива са най-добрите места за живеене през 2013 г., сочи проучването. Холандия бележи прогрес – била е на 10-о място 1988 г.

Номер 7: Нова Зеландия

Последния път, когато се е провело подобно проучване, Нова Зеландия е била чак на 18-о място. Какво друго да отбележим, освен хубаво време, малко население в добро здравословно състояние, както и разнообразна икономика.

Номер 6: Сингапур

Сингапур е другият представител на азиатските градове-държави в топ 10. Изкачва се с цели 30 места (36-ти през 1988 г.). Така става, когато притежавате морските пристанища с най-голям трафик в света. Това няма как да не се отрази на местната икономика, а наливаните пари да подобряват качеството на живот на хората, родени и отгледани там.

Номер 5: Дания

Дания се гмурна на 5-то място тази година - така както тяхната плувкиня, многократната медалистка от олимпиади и първенства Лоте Фриис, го прави на своите участия. За справка Дания се изкачва до номер 5 от 24-о място, което е заемала при последното такова проучване.

Номер 4: Швеция

Швеция е едно от най-добрите места, на които можете да създадете семейство и да отгледате децата си през следващата календарна година. Тя също бележи изкачване – от номер 9 през 1988-а.

Номер 3: Норвегия

Вероятно има нещо, което прави скандинавските страни толкова привлекателни и подходящи за живот там. Дали пък не е заради северното сияние? 13-та позиция при миналото проучване.

Номер 2: Австралия

Бъдещето изглежда светло за страната-континент. Според изследването децата ще водят щастлив живот на второто най-добро място да се родят и да бъдат отгледани.

Първенецът е Швейцария.

Ето го и победителят. Тази малка страна е в средата на иначе разгорещените събития в еврозоната. Но там няма евро, само синьо небе, чист въздух и швейцарски франкове, които осигуряват добър живот на хората там. Швейцария успява да отнеме първото място на САЩ, които са едва 16-ти.