Зимни съвети: По-малко секс, повече сън

Животът

07-12-2012, 16:00

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тибетски лекари: Говорете по-малко и се усмихвайте искрено

Основният принцип на тибетците през зимата е „по-малко горчива храна, повече кисела“. В западната медицина може да се намерят съответствия на това правило. Появата на афти в устата, сухота в гърлото и носа, суха кожа, кашлица, запек – всичко това е заради „сухостта в целия организъм“. От гледна точка на западната медицина, причините за тези състояния са нарушения в обмяната на течностите в организма и недостатъчност на храносмилателни сокове в жлъчката и стомаха.

Зимата е период на студ, замиране, затихване на всички процеси. Имаме склонност към преумора, кръвообращението се забавя, съществува висок риск от простудни заболявания и болести на сърдечносъдовата и нервната системи. За сметка на това дейността на бъбреците се активизира. Енергетически бъбреците „хранят“ наследствената енергия, свързана с жизнеността на организма, пикочо-половата система, съпротивляемостта си към патогенните фактори, особено по отношение на студа, осигуряват обмена на вода в организма, контролират състоянието на косата, пише az-jenata.com.

Препоръки:

Избягвайте студа, влагата, преумората, преохлаждането, излишното сексуално натоварване (отслабва бъбреците)

Препоръчва се сутрин да се изпълнява Слънчевия поздрав и особено за възрастните хора, но и за всички възрасти – за стимулиране на кръвообращението да се прави разтриване на тялото със сусамово масло, с памучна ръкавица.

Повече сън, отколкото през лятото – да се ляга не по-късно от 22-23 ч.

Полезни са сауните и горещите вани.

Медитация.

Общи правила за храната през зимата:

Храната трябва да е термично обработена, а суровите ястия да са сведени до минимум.

Засищаща, плътна храна.

Изключване на всякакви студени напитки като сладолед и сокове с мента.

Китайските лекари отделят голямо значение на вкуса на храната и препоръчват да се ядат всичките пет вкуса – кисел, горчив, сладък, лютив и солен – на едно хранене или поне в течение на един ден.

За профилактика на простудните заболявания:

Увеличаване на количеството на продукти с противовъзпалително действие – зеле, лимон, моркови, морски зърнастец, орехи, магданоз, тиква, чесън.

Пресни сокове от моркови, ябълка, цвекло, тиква, цитруси

Кълнове от пшеница, овес, грах и др.

Подправки – хрян, горчица, лук, чесън, джинджифил, кориандър, мускатово орехче

Адаптогени – женшен и китайски лимонник.

Общи съвети:

Говорете по-малко.

Усмихвайте се искрено и пълнете сърцето си с любов – най-добрата профилактика срещу всички болести.

По-рядко се безпокойте, повече действайте.

Развивайте силата на ума.

Управлявайте половото си влечение, не му позволявайте то да управлява вас.

Дръжте главата, шията и краката топли.

Мъдрост в храненето.

Бъдете умерени във всичко.

Радостта увеличава количеството на жизнената ви енергия – Ци.